ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα: Δημοσίευσαν ερευνητικό χάρτη δίπλα σε Κάρπαθο-Καστελόριζο

08:27 - 11 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα: Δημοσίευσαν ερευνητικό χάρτη δίπλα σε Κάρπαθο-Καστελόριζο
Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis, σύμφωνα με τον οποίο το ερευνητικό πλοίο κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας.

Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του «Oruc Reis» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο.

iosunvisdn

Υπενθυμίζεται ότι το σεισμογραφικό Oruc Reis, με νέα NAVTEX, αναχώρησε από την Αττάλεια και το απόγευμα της Δευτέρας φέρεται να έφτασε στο ανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου και παραμένει συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρατάχθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, ζητώντας επίμονα από το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από τα χωρικά μας ύδατα.

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον εν λόγω χάρτη, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

Παράλληλα, παρουσιάζει τις απόψεις του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

asdnjaji

«Το "Oruc Reis" ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα», σημειώνει ο Ερσιγιές.

Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 11 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.