ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ: Έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτιάς στη Μεταμόρφωση

17:30 - 19 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ: Έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτιάς στη Μεταμόρφωση
Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ξεκινά αύριο Πέμπτη, 20 Αυγούστου πλήρης, επιστημονική διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας της Αττικής.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στο γειτνιάζον περιβάλλον αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Επίσης θα εκπονηθεί σχέδιο στοχευμένων δειγματοληψιών και διενέργειας εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων στην σωματιδιακή ύλη και στην αέρια φάση για τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριομένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOCs).

Η δειγματοληψία θα γίνει σε τέσσερα σημεία περιμετρικά και σε ακτίνα έως 15 Km από το σημείο της πυρκαγιάς και εργασίες εγκατάστασης μετρητικού εξοπλισμού. Τα σημεία θα επιλεγούν έχοντας υπόψη τη μετεωρολογία της περιοχής. Δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή από το ΕΚΕΦΕ «Δ».

Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπωθεί η επίδραση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από τοξικούς χημικούς ρύπους τόσο πλησίον της εγκατάστασης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού (Ιερά οδός), Βορειοανατολικού (Αγ. Παρασκευή) και Δυτικού (Περιστέρι) Τομέα. Οι μετρήσεις θα επαναληφθούν έπειτα από 7-10 ημέρες για να διαπιστωθεί η πιθανή διαφοροποίηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων.

Με αφορμή την έναρξη της επιστημονικής έρευνας, ο κ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων, παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πολιτών, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις»

Τι δείχνουν οι μετρήσεις που έγιναν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), το οποίο επίσης μετέχει στο Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, προκύπτει ότι μετά τις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε περιοχές του Λεκανοπεδίου κατά τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, 15 Αυγούστου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 16 Αυγούστου, καταγράφεται σταθεροποίηση των επιπέδων σε όλη την περιοχή.

Ειδικότερα η μέση συγκέντρωση PM2.5 σε όλες τις θέσεις καταγραφής κατά το τελευταίο 48ωρο ήταν χαμηλότερη των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που θεωρείται τυπική για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους και η ποιότητα ατμόσφαιρας ως προς τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια χαρακτηρίζεται «ικανοποιητική».

Συνολικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, μέτρια επιβάρυνση με παροδικές υψηλές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου παρατηρήθηκε μόνο κατά το πρώτο 24ωρο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα μέσα επίπεδα, αφορούν σε περιοχές του ευρύτερου Λεκανοπεδίου και όχι σε θέσεις που δέχτηκαν άμεση τοπική επίδραση από τις εκπομπές της πυρκαγιάς στη Μεταμόρφωση κατά την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα εξετάσει περαιτέρω τα χημικά χαρακτηριστικά του αερολύματος που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, τη συγκεκριμένη περίοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.