ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρατείνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου η τουρκική Navtex

20:15 - 23 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Παρατείνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου η τουρκική Navtex
Σε παράταση της Navtex, που εξέπνεε σήμερα, προχώρησε η Τουρκία, σε μια ακόμη κίνηση όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το «Oruc Reis» θα παραμείνει στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί από την παράνομη Navtex μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το «Oruc Reis» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια του Ερντογάν να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική πλευρά, ενόψει της ψήφισης την Τετάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ και ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Ελλάδα και Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάας φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα απάντησε με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στην επιστολή της Αθήνας στον Οργανισμό για το Oruc Reis. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Παράλληλα, σε σημερινή του ομιλία στα ναυπηγεία Τούζλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως από το 2023 και μετά θα ξεκινήσει η ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 23 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.