ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα από Σεπτέμβριο

11:38 - 26 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα από Σεπτέμβριο
Λιγότερες από 20.000 εκτιμώνται οι λοιμώξεις από κορονοϊό στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης διασποράς "Rt" είναι λίγο πιο κάτω από 1.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η εκτίμηση της διασποράς στον γενικό πληθυσμό είναι σχετικά δύσκολη και μπορεί να γίνει μόνο σε δεύτερο χρόνο με μελέτες αντισωμάτων:

"Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση σε σχέση με το πρώτο κύμα. Στο πρώτο κύμα είχαμε μια εκτίμηση γύρω στα 10.000 με 20.000 κρούσματα. Και αυτή την στιγμή βλέπουμε πολύ λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Άρα, μπορούμε να ξέρουμε ότι οι εκτιμήσεις που έχουμε πρέπει να είναι χαμηλότερες από αυτές".

Ο καθηγητής τόνισε πως το προφίλ έχει αλλάξει. Πλήττονται περισσότερο νεότερες ηλικίες, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα άμεση εκτίμηση:

"Δεν θα έλεγα ότι δεν έχουμε περισσότερα κρούσματα από ότι είχαμε στον Απρίλιο - Μάρτιο. Είμαστε σε σχετικά χαμηλότερο επίπεδο", είπε.

Σε σχέση με την πορεία της επιδημίας, σημείωσε πως παρατηρείται μία ήπια αυξητική τάση. Ωστόσο, τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε πως ό,τι κάναμε είχε αποτέλεσμα:

"Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, διότι ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους", τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, για να εξηγήσει:

Μέτρα από το φθινόπωρο

"Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά. Θεωρώ δηλαδή, όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή".

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα νέο lockdown, εκτίμησε πως σίγουρα δεν πρόκειται να πάμε σε μία τέτοια προοπτική.

Σε σχέση με τον δείκτη μετάδοσης του ιού "Rt", ανέφερε πως οι εκτιμήσεις που έχουμε για σήμερα είναι δύσκολο να έχουν αξιοπιστία:

"Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις που λένε για λίγο κάτω από 1. Παρόλα αυτά, επειδή η ακρίβεια θέλει περίπου 10 ημέρες, θα ξέρουμε με ακρίβεια το RT σήμερα μετά από 10 ημέρες", υπογράμμισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.