ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαλυπτική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για τη μετάδοση του κορονοϊού

10:25 - 29 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Αποκαλυπτική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για τη μετάδοση του κορονοϊού
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η μελέτη με τις επιφάνειες και τα σημεία στα οποία έχει ανιχνευτεί κορονοϊός, που δημοσίευσε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, στην οποία συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από ένα φεριμπότ, ένα γηροκομείο, τρεις κλινικές για κρούσματα κορονοϊού σε νοσοκομεία και μία μονάδα χρόνιας νοσηλείας, όπου είχαν εντοπιστεί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Τα δείγματα αναλύθηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης και εντοπίστηκε νέος κορονοϊός: σε επιφάνειες χώρων προετοιμασίας, σε θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων, σε αγωγούς αέρα, σε φίλτρα κλιματισμού, σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και σε δείγματα αέρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι χώροι προετοιμασίας τροφίμων και τα σκεύη μπορούν να μολυνθούν. Τα σταγονίδια από φορείς του ιού μπορούν να εκτοξευτούν και να μείνουν στις επιφάνειες.

Οι επιστήμονες αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο να μεταφέρονται - με τον ίδιο τρόπο - σταγονίδια από μολυσμένα άτομα και να εναποτίθενται στις βλεννογόνους ατόμων που βρίσκονται στην κύμα αέρα που εκτοξεύεται.

Σταγονίδια με τον ιό φέρονται να μεταφέρθηκαν από τον εξαερισμό έως και τρία καταστρώματα πάνω από το σημείο του πλοίου όπου εξετάζονταν φορείς!

Την ίδια πορεία ακολούθηκε ο αέρας και από καμπίνες στις οποίες διέμεναν συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με CoViD-19. 

Κορονοϊός ανιχνεύτηκε, επίσης, στο φίλτρο κλιματιστικού σε δωμάτιο ασθενούς σε γηροκομείο.

Οι περιπτώσεις αυτές καταδεικνύουν πως σταγονίδια από μολυσμένα άτομα μπορούν να εκτοξευτούν και να εναποτεθούν πάνω σε επιφάνειες.

Γενετικό δείγμα του ιού (RNA) ανιχνεύτηκε σε ένα από τα 12 δείγματα αέρα που συλλέχθηκαν σε ύψος από 0,8 έως 2,5 μέτρα μακριά από ασυμπτωματικό ασθενή, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα.

Μέσω των χεριών η παρουσία του ιού στα τρόφιμα

Το RNA του ιού ανιχνεύτηκε και σε σκεύος τροφίμων κατά την προετοιμασία του φαγητού και στον πάγκο του μπαρ όπου εξυπηρετείτο το πλήρωμα του πλοίου και οι επιβάτες. Είναι πιθανό, η μόλυνση να έγινε από τα χέρια των ατόμων που χειρίστηκαν τις τροφές.

Το εύρημα αναδεικνύει και την αξία της χρήσης μάσκας προσώπου από άτομα που χειρίζονται έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (ειδικά κρύα τρόφιμα).

Ο ιός εντοπίστηκε, επίσης, στη δεξαμενή συγκράτησης λυμάτων του φεριμπότ. Θα μπορούσε να προκύψει επαγγελματική έκθεση, μέσω άμεσης επαφής με λύματα ή μέσω εισπνοής λυμάτων σωματιδίων αερολύματος.

Τη μελέτη υπογράφουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαρβάρα Μουχτούρη, Μιχάλης Κουρέας, Μαρία Κυρίτση, Αλέξανδρος Βόντας, Λεωνίδας Κουρεντής, Ευθυμία Πετινάκη, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σπύρος Σαπουνάς και Γεώργιος Ρηγάκος και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.