ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκια», αλλά και αισιοδοξία Τσιόδρα για το... τέλος του κορονοϊού

19:28 - 01 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
«Καμπανάκια», αλλά και αισιοδοξία Τσιόδρα για το... τέλος του κορονοϊού
Η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ασφαλώς και σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων, είχε, όμως και αισιόδοξα μηνύματα.

Το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή, είπε κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης  ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως σημείωσε, τους ειδικούς απασχολεί ιδιαίτερα η επιδημία σε κλειστές δομές, όπου τον Αύγουστο καταγράφηκαν 137 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού, ενώ σημείωσε πως από αυτές τις δομές προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Τσιόδρας είχε όμως και θετικά μηνύματα να στείλει. Σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

Για μια ακόμη φορά, ο καθηγητής δήλωσε δυσαρεστημένος που το εμβόλιο έχει αποτελέσει μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών, αλλά και ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Είμαι αισιόδοξος για τα εμβόλια, διότι έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι πόσο θα διαρκούν» υπογράμμισε.

«Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους λόγους, που αφορούν το περιβάλλον τους και όχι τη δημόσια υγεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Και κατέληξε: «Μακάρι γρήγορα -και ελπίζω με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο- να τελειώσουν όλοι οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, να δούμε ο ένας τον άλλο με καθαρή ματιά».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη χρήση μάσκας, επισημαίνοντας πως λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Υπερασπίστηκε δε τον εαυτό του και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, λέγοντας πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα είχαν στην αρχή κρίνει πως η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, αλλά στη συνέχεια και με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, η εκτίμηση αυτή άλλαξε.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:29 - 01 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.