ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ Μόριας-Εκκενώθηκε η δομή

08:12 - 09 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Συναγερμός στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ Μόριας-Εκκενώθηκε η δομή
Σε παρανάλωμα του πυρός μετατράπηκε η μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο χώρος από τους χιλιάδες μετανάστες, που διέμεναν εκεί.

Οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, λόγω των ισχυρών ανέμων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως μόλις επεκτάθηκαν οι πυρκαγιές, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας.

Αφορμή για την εκδήλωση της πυρκαγιάς αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο γαι να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.

Έκτακτη διυπουργική στο Μαξίμου για τη Μόρια

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Σχοινάς σε Μητσοτάκη: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στη Μόρια

Έτοιμη να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για τη φωτιά στη Μόρια δηλώνει η Κομισιόν δια στόματος Μαργαρίτη Σχοινά. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς.

Πέτσας: Άμεση κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή στη Μόρια ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια.

Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 09 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.