ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πομπέο: Επίσκεψη στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη και Σούδα

21:39 - 19 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Πομπέο: Επίσκεψη στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη και Σούδα
Πρόθεση να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας φαίνεται πως έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή, η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ενώ σε αυτά τα πλαίσια θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη βάση στη Σούδα.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαίο αφού εκτός την Άγκυρα, ο Μάικ Πομπέο θέλει να στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς την Μόσχα όσο αφορά τις προκλήσεις Ασφάλειας. Συνιστά επίσης μια κίνηση με συμβολισμό καθώς η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τους Αμερικανούς για το λιμάνι και τις υποδομές (Σιδηρόδρομος, Εγνατία) αλλά και ως κέντρο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η επίσκεψη Πομπέο απηχεί την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο Αμερικανός να βρεθεί στην Αθήνα και νασυναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της επίσκεψής του αμερικανού ΥΠΕΞ βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ο κ. Πομπέο αναμένεται να βρεθεί στην αμερικανική βάση στη Σούδα την επόμενη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη–αστραπή στην Κύπρο, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου, με την υπογραφή μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Λευκωσίας ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Μάλιστα η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας.

.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:06 - 19 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.