ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα-Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ

10:20 - 21 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα-Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ
Η Καρδίτσα μετράει τις πληγές της τα τελευταία 24ωρα, μετά από το σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού». Τα χωριά του νομού εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο και οι κάτοικοι, έχοντας δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, παραμένουν στην αβεβαιότητα και ευελπιστούν ότι θα αποζημιωθούν, ωστόσο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του νομού Καρδίτσας το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου, βρίσκοντας απροετοίμαστους τους τοπικούς παράγοντες και αναδεικνύοντας το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσαν να γίνουν έρμαιο μίας σφοδρής κακοκαιρίας.

Τεράστιες οι ευθύνες και από τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος δεν ειδοποίησε έγκαιρα για τον ερχομό του καταστροφικού «Ιανού». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία ημέρα πριν τη βιβλική καταστροφή, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Αρκαδίας και Ζακύνθου. Καμία προειδοποίηση για τη Θεσσαλία.

Βέβαια, το αποτέλεσμα για τις περιουσίες των κατοίκων του νομού Καρδίτσας, αλλά και της περιοχής των Φαρσάλων και της Δυτικής Μαγνησίας θα ήταν το ίδιο. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν πήραν ποτέ σάρκα και οστά στις πληγείσες πλέον περιοχές και τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος τρέχουν να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα.

Το 2013 αντιπλημμυρικά έργα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για τον νομό Καρδίτσας. Το σημαντικό αυτό έργο υποτίθεται θα έλυνε το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, εξασφαλίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών και θωρακίζοντάς την από τον ερχομό οποιουδήποτε «Ιανού». Η γραφειοκρατία και η αναβλητικότητα του κρατικού μηχανισμού προφανώς άφησαν στον «πάγο» τα έργα αυτά και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Τρεις νεκροί ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, ενώ όσο περνάνε οι ώρες σβήνουν οι ελπίδες και για άλλους δύο αγνοούμενους. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών βρίσκονται βυθισμένα στα νερά, που έφερε ο φονικός κυκλώνας και όχι μόνο. Μικρά φράγματα σε χωριά και οικισμούς -μερικοί από τους οποίους εκκενώθηκαν- έφεραν στην επιφάνεια νερά ποταμών, τα οποία διασκορπίστηκαν στις μέχρι πρότινος καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ανέβασαν την στάθμη και έβαλαν το «κερασάκι» στην τούρτα της καρδιτσιώτικης Αποκάλυψης.

Χάνοντας τις περιουσίες τους, πολλοί κάτοικοι έχασαν και τη δυνατότητα επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των απομακρυσμένων χωριών της Αργιθέας, η οποία βρίσκεται στο έλεος του Θεού. Η βορειοδυτική ορεινή περιοχή του νομού Καρδίτσας παραμένει χωρίς ρεύμα και για αρκετούς από τους κατοίκους δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο. Σοβαρά προβλήματα και για το οδικό δίκτυο, με πολλές γέφυρες να έχουν γκρεμιστεί και να απομονώνουν έτι περισσότερο τα δύσβατα χωριά της Αργιθέας.

Σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπως είναι η Καρδίτσα, η γη ήταν αυτή που έδινε μέχρι πριν λίγες ημέρες ψωμί στην πλειονότητα των κατοίκων. Η γη καταστράφηκε, υπάρχουν δεσμεύσεις για αποζημιώσεις - εξπρές, αλλά χωρίς μακροχρόνιο ορίζοντα. Η βιβλική καταστροφή της Καρδίτσας κινδυνεύει σύντομα να «παραχωθεί» στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η περιοχή να ξαναπάρει τα πάνω της.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 21 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.