ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσή Αυγή: Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά

09:52 - 12 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Χρυσή Αυγή: Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά
Η ώρα της κρίσης για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έφτασε καθώς σε λίγη ώρα θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου σχετικά με την αναγνώριση ελαφρυντικών και εν συνεχεία θα γνωστοποιηθούν οι ποινές.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί οπότε, εκτός απροόπτου, η κ. Λεπενιώτη θα αναγνώσει την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κατηγορίες και οι ποινές

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.

Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Η διαδικασία

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασής του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας.

Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών και εν συνεχεία επί των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες, έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανακοινωθεί μία σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

– Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 12 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.