ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «Καριγιέ Τζαμί» μετατρέπεται η Μονή της Χώρας-Πρώτη προσευχή

19:11 - 28 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Σε «Καριγιέ Τζαμί» μετατρέπεται η Μονή της Χώρας-Πρώτη προσευχή
Σε τζαμί μετατρέπεται επίσημα, μετά την Αγία Σοφία, η περίφημη Μονή της Χώρας, το πρώην χριστιανικό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών και των Παλαιολόγων με τα μοναδικά ψηφιδωτά, καθώς όπως έγινε γνωστό η πρώτη προσευχή έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, με παρουσία του Τούρκου Προέδρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό «TRT HABER», την προσευχή ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ο ιμάμης επικεφαλής της τουρκικής μουσουλμανικής θρησκευτικής Αρχής, Αλί Ερμπάς.

Συγκεκριμένα, ο Αλί Ερμπάς,στην ανάρτησή του την αποκαλεί «Καριγιέ Τζαμί» και εύχεται: Ο Θεός (Αλλάχ) να ευχαριστηθεί με τους ήχους των προσευχών από τους μιναρέδες.

Σημειώνεται πως το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.