ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης: Αυστηροποιείται η διαδικασία χορήγησης ασύλου

11:57 - 31 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Μηταράκης: Αυστηροποιείται η διαδικασία χορήγησης ασύλου
Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτο το αίτημα όσων μεταναστών κριθεί ότι "δεν διατρέχουν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης".

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην "Εφημερίδα των Συντακτών", "η διαδικασία ασύλου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες ως προς τον αιτούντα στη χώρα διέλευσης. Αυτό πλέον το εξετάζουμε με σκοπό να αλλάξει. Ώστε για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα, τα οποία δε διατρέχουν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης, να τίθεται θέμα απαράδεκτου", προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβαίνει "πάντα με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου".

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι "η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών" και σχολιάζει ότι τα δημοσιεύματα ΜΜΕ "που έχουν ως πηγή τους, λ.χ. την τουρκική ακτοφυλακή, προφανώς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντικειμενικά και αξιόπιστα".

Επιπλέον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η ενεργός εμπλοκή της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ, κ. Γιόχανσον στο θέμα θα δώσει οριστικό τέλος στην ανυπόστατη προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων που μόνο στόχο έχει να πλήξει τη χώρα μας".

Σχολιάζοντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και το διορισμό του διοικητή της προσφυγικής δομής του Πύργου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για φιλοναζιστικές απόψεις, ο υπουργός Μετανάστευσης σημειώνει ότι "η καταδίκη της ναζιστικής ιδεολογίας αλλά και των εκφραστών της στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αναμφισβήτητη και καθολική. Δεν πρέπει όμως να οδηγήσει σε ένα κυνήγι μαγισσών. Οι διοικητές των δομών φιλοξενίας προέκυψαν μέσα από μια ανοικτή και διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία οι ιδέες του καθενός δεν ήταν ανάμεσα στα κριτήρια. Άρα δεν ήταν και γνωστές".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.