ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πραγματικότητα στα διόδια: Ένας πομποδέκτης για όλους τους αυτοκινητοδρόμους

09:07 - 04 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Νέα πραγματικότητα στα διόδια: Ένας πομποδέκτης για όλους τους αυτοκινητοδρόμους
Σε παραγωγική λειτουργία τίθεται από σήμερα ο ενιαίος πομποδέκτης σε όλη τη χώρα, καθώς οι οδηγοί μπορούν πλέον να κινούνται με ένα e-pass σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Έτσι η αυτόματη πληρωμή και η απρόσκοπτη διέλευση από τα διόδια γίνεται νέος τρόπος ζωής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα μεταφοράς των οδηγών στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Παράλληλα, μπαίνει τέλος στις ουρές των διοδίων, που δημιουργείται σε περίπτωση αυξημένης κίνησης. Κι αυτό διότι οι οδηγοί θα μπορούν να διέρχονται από τα διόδια χωρίς αναμονή στις λωρίδες, καθώς, τοποθετώντας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη, θα γίνεται αυτόματα η χρέωση.

Το νέο σύστημα ονομάζεται GRITS (Greek Interoperable Tolling System), θα προσφέρεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση από τα συνεργαζόμενα δίκτυα και θα καλύπτει συνολικά 2.133 χιλιόμετρα. Η χρέωση παραμένει η ίδια (0,06 λεπτά ανά χιλιόμετρο) όπως και τα εκπτωτικά πακέτα του κάθε αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός θα φορτίζει με χρήματα τον πομποδέκτη της επιλογής του και με αυτόν θα πληρώνει παντού.

Αναφορικά με τη φόρτιση του πομποδέκτη, αυτή θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά από όπου κι αν βρίσκεται ο εκάστοτε οδηγός, μέσω της σελίδας του αυτοκινητοδρόμου, από τον οποίο έχει προμηθευτεί τον πομποδέκτη, πληρώνοντας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Παράλληλα, ο οδηγός θα μπορεί να φορτίσει τον πομποδέκτη του με φυσική παρουσία με όσα χρήματα επιθυμεί, μόνο στα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών του δικού του παρόχου.

Υπενθυμίζεται ότι με το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές - πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους. Πλέον οι οδηγοί θα μπορούν να ταξιδεύουν με τον ένα και μοναδικό πομποδέκτη που θα διαθέτουν, πραγματοποιώντας διελεύσεις από την Αττική Οδό, τη Νέα Οδό (Ιόνια Οδός), τη Κεντρική Οδό (Ε65), τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, την Εγνατία Οδό, τη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, την Ολυμπία Οδό και τον Μορέα, χωρίς να αναγκάζονται να προμηθεύονται και να δεσμεύουν χρηματικά ποσά σε διαφορετικές συσκευές.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.