ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυτική Μακεδονία: «Συναγερμός» για τον ιό σε εκτροφεία μινκ

12:31 - 13 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Δυτική Μακεδονία: «Συναγερμός» για τον ιό σε εκτροφεία μινκ
«Καμπανάκι» κινδύνου έχει κτυπήσει για 90 φάρμες στη Δυτική Μακεδονία, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν οι οποίες παράγουν ετησίως 1,2 εκατομμύρια νεαρά βιζόν.

Η ύπαρξη θετικού κρούσματος στον κορονοϊό σε μινκ που εντοπίστηκε σε μια φάρμα, αλλά και οι έλεγχοι σε ακόμη δύο φάρμες στις οποίες εντοπίσθηκαν κρούσματα σε υπαλλήλους και εκτροφείς έχουν οδηγήσει σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μπαίνει στον κατάλογο μαζί με άλλες έξι χώρες, (Δανία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) που έχουν αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ότι έχουν ανιχνεύσει τον SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα βιζόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων, αλλά υπάρχουν επίσης παραδείγματα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. «Αρκετά ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τη νόσο, όπως βιζόν, σκύλοι, γάτες, λιοντάρια και τίγρεις, έχουν εντοπιστεί θετικά στον SARS-CoV-2», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον Ιούνιο, 214 κρούσματα COVID-19 έχουν εντοπιστεί στη Δανία με παραλλαγές του SARS-CoV-2 που σχετίζονται με την εκτροφή βιζόν, συμπεριλαμβανομένων 12 περιπτώσεων με μια μοναδική παραλλαγή, που αναφέρθηκαν στις 5 Νοεμβρίου.

Βέβαια ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι «απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες για την επαλήθευση των προκαταρκτικών ευρημάτων που αναφέρθηκαν και για την κατανόηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων αυτού του ευρήματος στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην ανάπτυξη των εμβολίων.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.