ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίπληξη Κομισιόν στην Τουρκία για Βαρώσια και Ορούτς Ρέις

19:36 - 13 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, απευθύνει ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) μίλησε στο ΚΥΠΕ και τόνισε πως η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων της, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis», σημείωσε ακόμα ο Στάνο και ενημέρωσε πως «χθες, η Γενική Γραμματέας της ΕΥΕΔ, Χέλγκα Σμιντ έθεσε αυτά τα ζητήματα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ».

«Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

«Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί», δήλωσε ο Στάνο στο ΚΥΠΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι «το νέο τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, που επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι βαθιά λυπηρό».

«Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης της δράσης της που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.