ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πραγματικότητα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση-Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

08:55 - 16 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Νέα πραγματικότητα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση-Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση
Σε καθεστώς lockdown τίθενται, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία), όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ανέπτυξαν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για όσο θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Οι μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον: 1) με την «Εκπαιδευτική Τηλεόραση» και 2) με τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Έτσι, από σήμερα θα προβάλλεται στην ΕΡΤ2 η Εκπαιδευτική Τηλεόραση, ενώ από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η σύγχρονη τηλεκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία, η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης αναμένεται να καταρτίσουν από σήμερα οι εκπαιδευτικοί, ενώ θα κάνουν και τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως προαναφέραμε, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών 10λεπτων διαλειμμάτων.

Οδηγίες έχουν ήδη αποσταλεί σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν από την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από σήμερα στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11/2020 – Από 09:00 έως 12:00. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Γλώσσα Α’: Διδασκαλία για τον τονισμό (Εκπαιδευτικός: Σοφία Γεωργανά)

– Διαθεματικό Β’: Μαθαίνω την ώρα (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Καρατζογιάννη)

– Γλώσσα Γ’: Χρόνοι ρημάτων ενεργητικής φωνής (Εκπαιδευτικός: Ρενάτα Ζαφείρη)

– Μαθηματικά Γ’ – Δ’: Τα τρίγωνα (Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη)

– Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)

– Μαθηματικά Β’-ΣΤ΄: Νοερές πράξεις Α (Πρόσθεση & Αφαίρεση) (Εκπαιδευτικός: Γιάννης Καραγιαννάκης)

– Ιστορία Ε’: Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο (Εκπαιδευτικός: Σοφία Κλαδά)

– Γλώσσα Ε’-ΣΤ’: Παράγραφος και κειμενικοί δείκτες (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατρικάκου)

ΤΡΙΤΗ 17/11/2020 – Από 09:00 έως 12:00. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Γλώσσα Α’: Πρώτη Γραφή & Ανάγνωση (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Κότσαρη)

– Γλώσσα Β’: Οικογένειες λέξεων – Λεξιλόγιο (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Ζέρβα)

– Μαθηματικά Β’ – Γ’: Προπαίδεια (1, 2, 3) (Εκπαιδευτικός: Σοφία Πανταζή)

– Μαθηματικά Γ’: Δεκαδικοί αριθμοί (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Τσάλλα)

– Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Το σώμα μας (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)

– Γλώσσα Δ’-Ε’-ΣΤ’: Επαναληπτικό μάθημα (Θέμα, Πολύς, Ενεστώτας & Αόριστος) (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)

– Μαθηματικά Ε’: Διάταξη δεκαδικών αριθμών – Αξία θέσης ψηφίου (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Πιπερίδου)

– Γεωγραφία ΣΤ’: Το σχήμα και οι κινήσεις της γης (Εκπαιδευτικός Μαριάννα Μυρσιάδη)

Τα νέα δεδομένα με τις άδειες και τα ωράρια των γονέων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το Σάββατο τα μέτρα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων τηλεργασία, δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο και χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, στο Δημόσιο θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα για τη διευκόλυνση των γονέων:

1) Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό

2) Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%

3) Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια

4) Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του

Για το προσωπικό των δημόσιων παιδικών σταθμών, τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και τους υπαλλήλους σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων που παραμένουν κλειστά, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τέλος, για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ο υπουργός είπε ότι εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.