ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης και διανομής του εμβολίου στην ΕΕ

09:00 - 18 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης και διανομής του εμβολίου στην ΕΕ
Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τα εργοστάσια της παρασκευάστριας εταιρείας Pfizer βρίσκεται στα σκαριά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται να ανάψει το «πράσινο» φως για το εμβόλιο της Pfizer.

Η Κομισιόν θέλει δύο ημέρες (22-23 Δεκεμβρίου) προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της για την εμπορική κυκλοφορία του εμβολίου και μία ακόμα ημέρα τα κράτη μέλη μέσω νέας επιτροπής, που θα δώσουν κι αυτά από την πλευρά τους την έγκρισή τους.

Την Παρασκευή ανήμερα Χριστουγέννων αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες, ενώ στις 26 του μηνός πρόκειται να ξεκινήσουν οι διανομές στα κράτη μέλη της ΕΕ από την Pfizer.

Στις χώρες που είναι κοντά στο Βέλγιο και στην Γερμανία, όπου βρίσκονται και τα δύο εργοστάσια της Pfizer, η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει οδικώς με φορτηγά. Σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, που βρίσκονται πιο μακριά, τα εμβόλια θα μεταφερθούν αεροπορικώς.

Ήδη στο κεντρικό αεροδρόμιο του Βελγίου έχει οργανωθεί ένας ειδικός χώρος, που θα φιλοξενήσει όλα τα πακέτα των εμβολίων που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς. Προφανώς θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, τα οποία δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα επίσημα οι αρχές. Κάθε χώρα όταν βρίσκεται το κομβόι των εμβολίων στο έδαφός της θα αναλαμβάνει τη φύλαξη του κομβόι αυτού.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν ακόμα και πριν από την Πρωτοχρονιά. Οι πρώτες δόσεις θα είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στην χώρα μας υπολογίζεται πως θα έρθουν περίπου 300.000 διπλές δόσεις που αντιστοιχούν σε 150.000 πολίτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.