ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποθέσεις: Οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από κορoνοϊό

21:58 - 19 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Σχετικά με το γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από τη μόλυνση με το νέο κορονοϊό, υπήρχαν εικασίες από την αρχή της πανδημίας.

Οι άνδρες δίνουν λιγότερη προσοχή στην υγεία τους, καπνίζουν συχνότερα και τρέφονται λιγότερο υγιεινά. Η παλαιότερη γενιά ειδικότερα είχε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επιπροσθέτως, οι άνδρες πηγαίνουν γενικά στο γιατρό πιο καθυστερημένα.

Μια νέα μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Communications και την οποία επικαλείται η DW, επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ερευνητικά αποτελέσματα.

Δεδομένα από την ερευνητική πρωτοβουλία Global Health 50/50 από περισσότερες από 20 χώρες έδειχναν ήδη τον Ιούνιο ότι οι γυναίκες μολύνονται με την ίδια συχνότητα με τους άνδρες. Ωστόσο οι άνδρες ασθενούν συχνότερα από COVID-19 και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη μόλυνση.Σχετικά δε με ποσοστά θνητότητας, η κατανομή είναι περίπου ένα τρίτο προς δύο τρίτα. Αυτό οφείλεται σίγουρα και σε προηγούμενα υποκείμετα νοσήματα. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από τα οποία πεθαίνουν συχνότερα από τις γυναίκες.

Επιπλέον, η ηλικία είναι καθοριστική. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Robert Koch (RKI), τουλάχιστον δύο φορές περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες πέθαναν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 70 έως 79 ετών. Μετά εξισώνονται και αντιστρέφονται ξανά από την ηλικιακή ομάδα των 90 έως 99 ετών. Εντούτοις αυτό πιθανότατα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες από άνδρες. Το RKI δεν μπορεί επίσης να εξηγήσει τους λόγους αυτής της διαφοράς μεταξύ των φύλων.

Γενικότερα ευάλωτοι στους κορoνοϊούς οι άνδρες

Ο κορoνοϊός χρησιμοποιεί τις ακίδες που έχει στην επιφάνειά του για να συνδεθεί με υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος. Οι εν λόγω υποδοχείς ονομάζονται ACE2 και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις ασθένειες COVID-19, SARS και MERS που προκαλούνται από κορoνοϊούς. Τον Ιούνιο, ο Μπέρνχαρντ Σβίσλερ, διευθυντής αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο LMU Klinikum, ανέφερε ότι οι άνδρες προσβλήθηκαν περισσότερο και από τη νόσο  MERS.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκρόνινγκεν, αυτός ο υποδοχέας ACE2 εμφανίζεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στους άνδρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τις διαφορές μεταξύ των φύλων κατά τη διερεύνηση μιας πιθανής σύνδεσης μεταξύ του υποδοχέα ACE2 και της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Μπέρνχαρντ Ζβίσλερ, διερευνάται επί του παρόντος εάν η χορήγηση αναστολέων ACE ως αντιυπερτασικών, οδηγεί τα κύτταρα να παράγουν όλο και περισσότερο τον υποδοχέα ACE2, γεγονός που τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις. Φαίνεται εύλογο αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Τα οιστρογόνα βοηθούν

Επιπροσθέτως, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες αυτές ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι δρα ταχύτερα και αποτελεσματικότερα κατά των ασθενειών, είναι πρωτίστως υπεύθυνα για το καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η αρσενική τεστοστερόνη, αναστέλλει την άμυνα του οργανισμού.

Σύμφωνα με ιολόγους, το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αντιδρά γρηγορότερα και ισχυρότερα σε ιογενείς λοιμώξεις από ότι στους άνδρες, είναι εμφανές υπόψιν σε άλλες ιογενείς ασθένειες, όπως είναι η γρίπη ή τα απλά κρυολογήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες σημειωτέον πάσχουν συχνότερα από αυτοάνοσες ασθένειες, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και επιτίθεται στα δικά του κύτταρα - μια πιθανή επιπλοκή επίσης με την COVID-19.

Τέλος, υπάρχουν και «γενετικοί λόγοι» που ευνοούν τις γυναίκες,  όπως ανέφερε ο μοριακός ιολόγος Τόμας Πίτσμαν στην DW. Ο λόγος είναι ότι «ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, για παράδειγμα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση παθογόνων κυττάρων, κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ». Επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες μόνο ένα, οι γυναίκες βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση υπόψιν. Η υπόθεση ότι οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από κορoνοϊό είχε διατυπωθεί σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Τώρα πλέον νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.