ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επόμενοι στόχοι της Alpha Grissin

11:50 - 06 Αυγ 2007 | Συνεντεύξεις
H ανάπτυξη του core business, η αναζήτηση ευκαιριών στο real estate αλλά και η ισχυροποίηση στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνθέτουν την στρατηγική που έχει χαράξει η Alpha Grissin Infotech SA, έτσι όπως την παρουσίασε το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κ. Δ. Παρθένης.
Μολονότι η εταιρεία έχει γίνει γνωστή ως ένας όμιλος συστημάτων υποστήριξης ηλεκτρονικών υπολογιστών τα τελευταία χρόνια επιχειρεί ανοίγματα σε πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως το real estate και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ποιες είναι κ. Δ. Παρθένη οι βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής που έχετε δρομολογήσει από σήμερα μέχρι και το 2010;

Απ: Θα έλεγα ότι βασική προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ανάπτυξη του core business σε νέες αγορές όπως Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία είτε με αυτόνομη ανάπτυξη είτε μέσω εξαγορών. Από την άλλη η αναζήτηση ευκαιριών στο real estate είτε στις υπάρχουσες είτε σε νέες αγορές και η υλοποίηση όσον αφορά στο επίπεδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του τρέχοντος business plan συνθέτουν δύο ακόμη βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που έχουμε χαράξει για τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν παράλειψη βεβαίως να μην επισημάνω την πρόθεση μας να προχωρήσουμε σε άμεση σύσταση εταιρείας στη Bουλγαρία με αντικείμενο την εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων στήριξης των ΑΠΕ.

Ερ: Ειδικότερα όσον αφορά την δραστηριοποίησή σας στο real estate σε ποια φάσηβρίσκονται τα project που έχετε εξαγγείλει;

Απ: Καταρχήν στην αγορά της Βουλγαρίας υπάρχουν 7 projects και έχουμε πάρει όρους δόμησης για τα πέντε. Από τα πέντε τα τέσσερα προορίζονται για οικιστική ανάπτυξη και το ένα θα έχει εμπορική χρήση, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ. Εκτιμώ ότι μέχρι τα τέλη του 2007 θα έχουμε βάλει τα θεμέλια στα δύο πρώτα οικιστικά. Οσον αφορά τα άλλα δύο –εκτός των πέντε- προορίζονται για χρήση logistics και ήδη για το μεν ένα αναμένουμε να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ενώ το άλλο που ήδη περιλαμβάνει 50 στρέμματα γης σκοπεύουμε να το φθάσουμε περίπου στα 250 στρέμματα.
Αν και είναι νωρίς μπορώ να εκτιμήσω ότι το 2010 η εταιρεία από την ενεργοποίηση των project της στη Βουλγαρία θα αποκομίσει κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ περίπου.
Οσον αφορά στη Πολωνία ήδη έχουμε πάρει την άδεια κατασκευής του οικιστικού και εμπορικού κέντρου Garden Residence στην Κρακοβία, το κόστος κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 35 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στην περίπτωση της Πολωνίας θα ήθελα να επισημάνω ότι η Alpha Grissin Infotech συμμετέχει με 37% στην εταιρεία που διαχειρίζεται το οικιστικό συγκρότημα, η ολοκλήρωση του οποίου εκτιμώ ότι θα είναι το 2009. Τα εκτιμώμενα έσοδα από το συγκεκριμένο project είναι 80 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους κέρδη 35 εκατ. ευρώ.

Ερ: Μετά από αυτό σας το άνοιγμα στον χώρο του real estate θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογες κινήσεις της εταιρείας και στην ελληνική αγορά;

Απ: Χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο στην παρούσα φάση θα σας έλεγα ότι δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης μας όσον αφορά πάντα τον χώρο της διαχείρισης περιουσίας σε κράτη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εξακολουθούν να είναι σημαντικά και επιπλέον μας ευνοεί και το φορολογικό καθεστώς.
Θα σας πω ότι ο φόρος μεταβίβασης στη Βουλγαρία είναι 2% ενώ στην Ελλάδα είναι 11%. Παράλληλα στην ίδια χώρα η φορολόγηση των εταιρειών επί των κερδών τους είναι 10% ενώ στην χώρα μας 25%. Οι συνθήκες όπως καταλαβαίνετε που ισχύουν στην ελληνική αγορά δεν ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιου είδους project. Ισως κάποια στιγμή να μας ενδιαφέρει όσον αφορά την Ελλάδα η τουριστική κατοικία για τους λόγους που όλοι ξέρουμε.

Ερ:Η είσοδός σας στον χώρο των ΑΠΕ είναι ένα νέο σχετικό εγχείρημα. Τι προσδοκάται από αυτή σας την κίνηση;

Απ: Θεωρώ ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας δράσης με υψηλές αναμενόμενες αποδόσεις. Ηδη έχουμε υποβάλλει αιτήσεις για την δημιουργία τριών αιολικών πάρκων στην περιοχή της Αρκαδίας, τα οποία είναι συνολικής ισχύος 52ΜW, καθώς και για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW στην ίδια περιοχή. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμώ ότι θα φθάσει τα 60 εκατ. ευρώ και η προοπτικ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.