ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα 9.700 εμβόλια-Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί

20:47 - 25 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα 9.700 εμβόλια-Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Ήγγικεν η ώρα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 9.700 δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χρισουγέννων, με τα φορτηγά που τις μεταφέρουν να περνούν από το τελωνείο του Προμαχώνα.

Στο σημείο βρισκόταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επέβλεψε την όλη διαδικασία.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, στις 31 του μήνα θα φθάσουν άλλες 83.850 δόσεις.


Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις, αντίστοιχα.

Η μεταφορά των δόσεων στις αποθήκες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει με απόλυτη μυστικότητα και με ισχυρότατη αστυνομική προστασία.

Την Κυριακή 27 του μηνός θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι εκ των πρώτων που θα τα κάνουν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Δρακόντεια μέτρα για τη φύλαξη των εμβολίων 

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ένα από αυτά θα είναι ο Ευαγγελισμός, όπου θα εμβολιαστούν 35 άτομα, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση εν καιρώ ειρήνης. Μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ειδικό σχέδιο με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και τη συμμετοχή άνω των 4.000 αστυνομικών έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), υπό τις οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των εμβολίων του κορονοϊού.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης»

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, τα φορτηγά με τα εμβόλια θα κατευθυνθούν υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλο αποθηκευτικό hub στην Αττική.

Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα, την οποία επισκέφθηκε και επιθεώρησε την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία», μέσα στο Δεκέμβριο θα εμβολιαστούν:

Α΄ φάση

- Υγειονομικοί
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και μονάδων φροντίδας χρονίως πασχόντων

Β’ φάση (από Φεβρουάριο 2021)

- Άτομα άνω των 70 (ξεκινώντας όμως αντίστροφα, από τους μεγαλύτερους δηλαδή τους 85 και πάνω)
- Ασθενείς με χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας
- Προσωπικό προτεραιότητας για τη λειτουργία του κράτους.

Και στη συνέχεια: 

Β’ φάση (από Φεβρουάριο 2021)

- Άτομα 60-69 (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
- Άτομα 18-59 με υποκείμενα νοσήματα

Στην Γ’ φάση των εμβολιασμών τον Ιούνιο, σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι, ηλικίας άνω των 18 χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:02 - 25 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.