ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Οι δέκα περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

19:43 - 30 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Κικίλιας: Οι δέκα περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Την ανησυχία του σχετικά με τη διασπορά του ιού στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη περίπτωση και μετά από 15 ημέρες στη δεύτερη.

Ο κ. Κικίλιας κατονόμασε 10 περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» σε επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η επιτροπή με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέροντας ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα κρούσματα μετά τις γιορτές αυξάνονται. Το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε δεκαπέντε μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τους υγειονομικούς».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας, εξήγησε ότι «ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19». Στην Αγγλία δήλωσαν ότι ζουν τραγικές στιγμές και ότι γίνεται επιλογή ποιοι θα διασωληνωθούν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι», υπογράμμισε.

Το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, «τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους γι' αυτή την τεράστια κρίση. Απομένουν όμως οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα γίνει με ασφάλεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού».

Το πιστοποιητικό (εμβολιασμού) είναι για ιδία χρήση, καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του taxis και να το εκτυπώνει, σημείωσε. Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 1.763 εμβολιασμοί από τους οποίους 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα του σχεδιασμού για τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι από τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμα 40 νοσοκομεία και από τις 11 Ιανουαρίου, 36 επιπλέον, και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός πάνω από 60.000 υγειονομικών.

Επίσης, τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 4 με 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί των ιδιωτικών κλινικών των νοσοκομείων της χώρας. Οι εμβολιασμοί τους θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:24 - 30 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.