ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρωτικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς-Ποια μέτρα θα ισχύσουν

09:00 - 31 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Σαρωτικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς-Ποια μέτρα θα ισχύσουν
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, καθώς 10 περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία των ειδικών. Άρα, η χώρα, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο με τα Χριστούγεννα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν επακριβώς και μάλιστα οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να είναι σαρωτικοί.

Αυτό προανήγγειλε άλλωστε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως την παραμονή της πρωτοχρονιάς μετά τις δέκα δεν θα κυκλοφορεί κανένα αυτοκίνητο στους δρόμους και «η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων».

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη περίπτωση και μετά από 15 ημέρες στη δεύτερη.

Ο κ. Κικίλιας κατονόμασε 10 περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» σε επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η επιτροπή λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέροντας ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες: 

Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης.

Απαραίτητη η αποστολή sms για το ρεβεγιόν

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εξακολουθεί να ισχύει από τις 22:00 έως τις 05:00, ενώ οι πολίτες καλούνται όπως πάντα, να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Σούπερ μάρκετ

Για σήμερα 31 Δεκεμβρίου το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα τροποποιηθεί και τα υποκαταστήματα των μεγάλων αλυσίδων θα λειτουργήσουν από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα κρεοπωλεία. Τα καταστήματα που λειτουργούν με click away είναι ανοιχτά από τις 7:00 έως τις 21:00 για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς.

Την 1η Ιανουαρίου 2021 τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, ενώ για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, ισχύει η μέθοδος του click away για τις αγορές των καταναλωτών, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός στο 13033 για μετάβαση στο σούπερ μάρκετ, αλλά και για παραλαβή προϊόντων μέσω click away είναι το «2».

Μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Ωστόσο προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία: Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας: Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού): Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)
Τελευταία τροποποίηση στις 09:56 - 31 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.