ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CDU: Τρεις υποψήφιοι πολιτικοί επίγονοι της Μέρκελ με φιλοδοξίες

12:35 - 16 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
CDU: Τρεις υποψήφιοι πολιτικοί επίγονοι της Μέρκελ με φιλοδοξίες
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του CDU είναι πρωτόγνωρη λόγω πανδημίας. Δεν γίνεται με τη φυσική παρουσία των συνέδρων αλλά ψηφιακά. Το κόμμα έχει διασφαλίσει συνθήκες εμπιστοσύνης στο αποτέλεσμα.

Συνολικά 1001 σύνεδροι συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά χθες Παρασκευή, 15.01, πρώτη ημέρα του διήμερου κρίσιμου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU με μια σημαντική απόφαση στην ημερήσια διάταξη. Ποιος θα διαδεχθεί τη διάδοχο της κυρίας Μέρκελ στην ηγεσία της παράταξης; Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα, αλλά η διαδικασία δεν θα μοιάζει με όσες έχουν προηγηθεί στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η DW, είναι κρίσιμο, γιατί δεν αποκλείεται μάλιστα ο νέος πρόεδρος να οδηγήσει την κούρσα των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ως υποψήφιος για την καγκελαρία. 

Λινκ, streaming, ψηφιακός εργασιακός χώρος

Και επειδή λόγω της πανδημίας οι Χριστιανοδημοκράτες σύνεδροι δεν επιτρέπετα να είναι παρόντες προσωπικά, η ψηφοφορία θα γίνει ψηφιακά. Μάλιστα το CDU κάνει λόγο για μια «ψηφιακή προαπόφαση». Μόνο ο στενός κύκλος της ηγεσίας υπό την Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, οι 3 υποψήφιοι, Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρίτγκεν, καθώς οι τεχνικοί και τα όργανα ασφάλειας θα είναι στο στούντιο του συνεδρίου στους εκθεσιακούς χώρους του Βερολίνου. Την προεδρία του συνεδρίου έχει ο Πάουλ Τσίμιακ, γενικός γραμματέας του CDU. Ποιος ακριβώς θα είναι ο χώρος συνάντησης των συνέδρων στο διαδίκτυο; Καταρχήν υπάρχει μια δημόσια διαδικτυακή διεύθυνση, www.cdu-parteitag.de. Και επειδή στο συνεδριακό στούντιο δεν μπορούν να συμμετέχουν με τη φυσική τους παρουσία δημοσιογράφοι, μπορούν όπως και ο υπόλοιπος κόσμος να παρακολουθήσει τις εργασίες, ομιλίες και τα αποτελέσματα μέσω αυτής της διεύθυνσης. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και ζωντανά από την τηλεόραση.

Μια άλλη διαδικτυακή διεύθυνση οδηγεί τους συνέδρους σε έναν ψηφιακό εργασιακό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος δημόσια. Το λινκ σε αυτήν την ψηφιακή αίθουσα "ολομέλειας" με τα δεδομένα πρόσβασης έχουν σταλεί στους συνέδρους μέσω ενός προσωπικού μποξ. Σε αυτήν την ψηφιακή αίθουσα οι σύνεδροι έχουν στη διάθεσή τους το streaming της εκδήλωσης και γραπτά δεδομένα για τις ψηφοφορίες. Από εδώ οι σύνεδροι μπορούν να ζητούν τον λόγο και να λαμβάνουν τις πληροφορίες του προεδρείου του συνεδρίου. Τέλος εδώ εμφανίζονται τα υπό ψηφοφορία σημεία και τα εκλογικά αποτελέσματα. Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο γίνεται σε μια τρίτη διαδικτυακή διεύθυνση. Το CDU εμπιστεύθηκε γι αυτό την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Gahrens+Battermann, η οποία και το 2019 ήταν παρούσα στο κομματικό συνέδριο της Λειψίας.

Ανωνυμοποιημένη ψήφος

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς εγγυώνται το CDU και ο πάροχος υπηρεσιών Gahrens+Battermann συνθήκες ασφάλειας στις ψηφοφορίες; Σε αυτό το σημείο οι απαντήσεις από το κόμμα είναι πιο λιτές, γιατί δεν θέλει να κάνει εύκολη τη ζωή πιθανών χάκερ με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Σαφές είναι ότι τα δεδομένα πρόσβασης των συνέδρων στην πλατφόρμα δόθηκαν αναλογικά με ασφαλές τρόπο, που πιστοποιήθηκε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών BSI. Διπλή ψηφοφορία δεν είναι δυνατή, όπως αποκλείονται και πολλαπλές ψηφοφορίες. Το κόμμα εγγυάται ότι θα τηρηθούν όλες οι αρχές για μια ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία. Αυτό θα καταστεί εφικτό με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω χρήσης τεχνολογίας κωδικοποιητή. Όταν το σύστημα διαπιστώνει ότι πρόκειται για έναν σύνεδρο με δικαίωμα ψήφου θα ανωνυμοποείται η ταυτότητά του μέσω μιας εξειδικευμένης τεχνικής, όμοιας με αυτή που χρησιμοποιείται για πληρωμές με Apple Pay. Ο έμπορος γνωρίζει ότι το προϊόν πληρώθηκε, αλλά δεν ξέρει από ποιον.

Ομοίως και στο συνέδριο. Θα καταγράφεται η ψήφος, αλλά όχι από ποιον προέρχεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα γίνει παράλληλα και κλασσική ψηφοφορία. Επειδή η τεχνολογική και νομική διαδικασία είναι πρωτόγνωρη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θέλει να διασφαλίσει μέσω επιστολικής ψήφου την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Και επειδή στο κομματικό συνέδριο δεν αλλάζει μόνο ο πρόεδρος αλλά και όλα τα κομματικά πόστα εκτός του γενικού γραμματέα οι σύνεδροι  θα πρέπει να συμπληρώσουν πολλά ψηφοδέλτια.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 16 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.