ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλια Covid: Σε κίνδυνο οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι άνθρωποι!

17:20 - 27 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Εμβόλια Covid: Σε κίνδυνο οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι άνθρωποι!
Το 75% των δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, που δόθηκαν μέχρι σήμερα, πήγαν μόνον σε δέκα χώρες και μία πρώτη προσέγγιση δείχνει ότι, οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε σήμερα, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που συμμετείχε σε σχετική συζήτηση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέτοιες ενέργειες μόνο να παρατείνουν την πανδημία τόνισε, πριν η Συνέλευση εγκρίνει Ψήφισμα που βασίστηκε σε έκθεση της Γαλλίδας βουλευτή των Φιλελευθέρων Τζένιφερ Ντε Τέρμερμαν, που περιλαμβάνει μια σειρά ηθικών, νομικών και πρακτικών συστάσεων για την ασφαλή και δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19, αποφεύγοντας τον «εθνικισμό των εμβολίων» και ενθαρρύνοντας την πρόσληψή τους ενόψει της «δισταξίας των εμβολίων».

Τα νέα εμβόλια πρέπει να είναι «παγκόσμιο κοινό αγαθό» και «ο εμβολιασμός πρέπει να είναι διαθέσιμος σε όλους, παντού», υπογραμμίζεται στο σχετικό Ψήφισμα.

Με το Ψήφισμα τονίζεται, ειδικότερα, ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να εμβολιάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευάλωτες ομάδες τους πριν προωθηθεί ο εμβολιασμός σε ομάδες μη κινδύνου, υποδηλώνοντας ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ΕΕ πρέπει επομένως να δώσουν προτεραιότητα σε χώρες όπου είχαν δεν ήταν ακόμη δυνατό.

«Η ισότητα στην λήψη των εμβολίων δεν είναι απλώς ηθική επιταγή. Ο τερματισμός αυτής της πανδημίας εξαρτάται από αυτήν », δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση από απόσταση. Τόνισε ότι το 75 % των δόσεων που χορηγήθηκαν μέχρι τώρα πήγαν σε μόνο δέκα χώρες, προσθέτοντας:

«Μια πρώτη προσέγγιση αφήνει τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου σε κίνδυνο. Είναι επίσης αυτοκαταστροφικό. Αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν μόνο την πανδημία ».

Στο ψήφισμά της, η Συνέλευση δήλωσε ότι οι βιοηθικοί και οι οικονομολόγοι συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενες συνθήκες υγείας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άτομα που εργάζονται σε βασικές υποδομές ζωτικής σημασίας και στο κοινό Υπηρεσίες.

Για να διασφαλιστεί η υψηλή απορρόφηση, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να «αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση και διστακτικότητα» σχετικά με τα εμβόλια Covid-19, να είναι διαφανείς σχετικά με την ασφάλειά τους και τις πιθανές παρενέργειες, να προσεγγίσουν περιθωριοποιημένες ομάδες και να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να χρησιμοποιούνται «μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών», ανέφεραν οι βουλευτές.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 27 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.