ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική

17:35 - 02 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική
Η διαχρονική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την τρίτη και κυρίως την τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου φαίνεται πως έχει αρχίσει να μεταφράζεται πλέον και σε αριθμούς.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο 40%.

«Έχουμε δει διαχρονικά την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα από την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι όταν βλέπουμε αύξηση ιικού φορτίου σε μια κοινότητα αυξάνεται κι η διασπορά αντίστοιχα. Επειδή εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί αυτό μεταφράζεται σε κρούσματα μετά από 20 με 30 μέρες γιατί εκείνοι συνεχίζουν να μεταδίδουν, ενώ χρειάζονται και 14 μέρες για τους νέους ασθενείς» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις που σε αριθμούς μεταφράζουν πάντα την συνολική κατάσταση στην χώρα πριν από 15 μέρες, τα λύματα είναι 7 ημέρες πιο μπροστά.

«Το 40% αύξηση του ιικού φορτίου το έχουμε δει από την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο προφανώς θα μεταφραστεί σε αριθμούς το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις κρουσμάτων που είναι 15ημέρες πίσω, η πρόβλεψη από τα λύματα είναι 7 μέρες πιο μπροστά. Όταν γίνεται στην κοινότητα μια διασπορά αυτό φαίνεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων, αν και δεν νοσούν όλοι διότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί, άρα φαίνεται μετά από 7 με 10 μέρες. Επιστημονικά τα αποτελέσματα έδειχναν μια διαχρονική συνεχή αύξηση εδώ και 5 εβδομάδες» ανέφερε ο καθηγητής.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα έκρουσε νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.