ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός-ECDC: Μειώθηκαν οι «πράσινες» περιοχές της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη

15:45 - 04 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Κορονοϊός-ECDC: Μειώθηκαν οι «πράσινες» περιοχές της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη
Θετικά παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη.

Η Ελλάδα στο συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας, παραμένει μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης, (όπως η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία κλπ) που είναι πορτοκαλί επιδημιολογικά, ενώ είναι η μοναδική χώρα στη νότια Ευρώπη με πράσινη περιοχή, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου. Σε όλη την Ευρώπη πράσινες παραμένουν ακόμα η Ισλανδία, τμήμα της Νορβηγίας και oι νήσοι Ώλαντ της Σουηδίας.

Η σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πως μοναδική «πράσινη» περιφέρεια στη χώρα μας, στο συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας, είναι τα νησιά του Ιονίου, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα είναι «πορτοκαλί». Θυμίζεται πως στον χάρτη του ECDC στις 28 Ιανουαρίου «πράσινες» ήταν επίσης η Ήπειρος, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα βασικά ταξίδια.
 
Τα κράτη μέλη πρέπει να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο:
 
– να υποβάλλονται σε εξέταση για COVID-19 πριν από την άφιξη
 
– να υποβάλλονται σε καραντίνα / αυτο-απομόνωση
 
Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, ο δείκτης θετικότητας στο σύνολο της επικράτειας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

2021w04_COVID19_EU_EEA_National_Positivity_Rate_0
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.