ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο «Ελευθερία»: Το πρόγραμμα των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες

16:58 - 04 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Σχέδιο «Ελευθερία»: Το πρόγραμμα των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες
Την Πέμπτη (4/2), πρόκειται να συνεδριάσουν τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία του σχεδίου «Ελευθερία», του σχεδίου, δηλαδή, για τους εμβολιασμούς στη χώρα.

Τις προηγούμενες μέρες, προηγήθηκε η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αξιολόγηση των στοιχείων του εμβολίου της AstraZeneca, που φαίνεται ότι ανατρέπει τον σχεδιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα των ηλικιωμένων, καθώς θα χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται να κινείται και η Ελλάδα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή (5/2).

Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 80-84 ετών. Αν όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 75-79 ετών, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις από τους ειδικούς και για όσους πάσχουν από πολύ σοβαρά νοσήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει και μία γρήγορη εκτίμηση όσων θέλουν να εμβολιαστούν και άρα θα υπολογιστεί περίπου και η διαθεσιμότητα των εμβολίων για το Μάρτιο.

Οι ασθενείς αυτοί είναι όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση το τελευταίο εξάμηνο ή είναι υπό συνεχιζόμενη ανοσοκατασταλτική αγωγή, οι καρκινοπαθείς με ενεργή νόσο και υπό αγωγή, οι έχοντες νεφρική ανεπάρκεια (αιμοκαθαιρόμενοι), οι ανοσοκατασταλμένοι, καθώς και πάσχοντες από κυστική ίνωση, άσθμα σοβαρού βαθμού, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με χρήση οξυγόνου, άτομα με σύνδρομο Down και άτομα με άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού για όλους τους ηλικιωμένους, με τελευταία την υποομάδα των ατόμων ηλικίας 70-74 χρόνων.

Όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 04 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.