ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβολιασμοί: Ποιοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα παίρνουν προτεραιότητα

19:07 - 15 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Εμβολιασμοί: Ποιοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα παίρνουν προτεραιότητα
Για την πορεία των εμβολιασμών και τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε το σχεδιασμό εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Όπως ανέφερε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, που ξεκίνησε σήμερα, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένα από τα παρακάτω υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου: 

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Νεφρική ανεπάρκεια 
Κυστική ίνωση
Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία 
Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού 
Σοβαρή ηπατική νόσος
Ανοσοκαταστολή
Σύνδρομο Down

Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, αλλά σύντομα, η ομάδα 70 ετών και άνω κι εν συνεχεία άτομα ηλικίαςάνω των 65 ετών, ενώ παράλληλα σχεδόν θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα από 18-60 ετών, όπως:

Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
Σακχαρώδης διαβήτης
Παχυσαρκία
Αναπνευστικά προβλήματα
Καρκίνος
Ηπιότερη ανοσοκαταστολή 
Χρόνια νεφρική νόσος 
Χρόνια ηπατική νόσος
Σοβαρή ψυχική νόσος

Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη. 

Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή από τον κορωνοϊό και σχεδόν 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας σημειώνοντας ότι έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό τη Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η πορεία των εμβολιασμών εξελίσσεται ομαλά.

«Οι δύο μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί, στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη, θα εμβολιάζουν πάνω από 5.500 πολίτες σε καθημερινή βάση. Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αποτελεί μία πολύ λεπτή διαδικασία και ήταν αποτέλεσμα έρευνας και δουλειάς πολλών μηνών. Οι μικρές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα κάθε χώρας είναι κατανοητές.

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν -παρά τις δυσκολίες- 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα.

Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων. Έγιναν πάνω από 1.400 εμβολιασμοί στην Αθήνα και πάνω από 600 στην Θεσσαλονίκη σήμερα.

Και στους δύο σταθμούς έχουμε δωρεάν πάρκινγκ. Στην Αθήνα είναι το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Avenue και στην Θεσσαλονίκη είναι το πάρκινγκ του χώρου της ΔΕΘ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.