ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά μηνύματα από τους λοιμωξιολόγους-«Βλέπουν» μείωση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

11:13 - 21 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Θετικά μηνύματα από τους λοιμωξιολόγους-«Βλέπουν» μείωση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες
Στο «κόκκινο» είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες για την αντοχή του συστήματος Υγείας και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δίλημμα για το αν λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ή όχι.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιακή άρση των μέτρων, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό και οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό αυξάνονται.

Ωστόσο, σε σημερινές (21/2) τους δηλώσεις, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν πως αναμένουν σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποίησε πως αναμένεται αύξηση των νοσηλευομένων αλλά μείωση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως ο χιονιάς των προηγούμενων ημερών, λειτούργησε υπέρ του περιορισμού της διασποράς, καθώς μειώθηκαν αισθητά οι μετακινήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».

Όπως εξήγησε, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους».

Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε στην πορεία των εμβολιασμών, εκτιμώντας πως «αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πρώτα μειώνονται οι άνθρωποι που εκφέρουν τον ιό και στη συνέχεια μειώνονται οι νοσηλευόμενοι. Η νοσηλεία δεν είναι ποτέ μιάς ή δύο ημερών».

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν έχει γίνει συζήτηση επί του θέματος. Ωστόσο τόνισε πως «με το click away του Δεκεμβρίου, συνέχισε η πτωτική πορεία της πανδημίας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται». Επεσήμανε πάντως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑμε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι, προειδοποίησε πως το ιικό φορτίο στα λύματα βρίσκεται ακόμα στο ίδιο επίπεδο με των προηγούμενων ημερών, «το οποίο ήταν πάρα πολύ υψηλό».

Ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε πως «δεν έχει νόημα η πρόγνωση των κρουσμάτων», διότι αυτή γίνεται βάσει διαφορετικών δεδομένων. «Άλλος προβλέπει βάσει του ΕΟΔΥ, άλλος βάσει όλων των επιδημιολογικών δεδομένων».

Πρόσθεσε εντούτοις πως «υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Τα θετικά ιικά δείγματα, έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο». Αυτό, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και στα λύματα, τα οποία «δεν δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου».

Επομένως, συνέστησε όταν ολοκληρωθεί το δεκαήμερο, να αξιολογηθεί η ανάσχεση της διασποράς και τότε να αποφασιστεί η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Αχνοφαίνεται» το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Την ελπίδα ότι η λήξη του αυστηρού lockdown στην Αττική θα φέρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside» είπε ο κ. Καφούνης για το λιανεμπόριο, μιλώντας στο MEGA και προσέθεσε: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».

Η απόφαση για την άρση του αυστηρού lockdown ή για τη συνέχισή του θα παρθεί την εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ενώ θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα έχει το σύστημα Υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 21 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.