ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι χρηματιστές μιλάνε για το sell οff

10:45 - 13 Αυγ 2007 | Συνεντεύξεις
«Αν κερδίζουμε κάτι, καλό είναι να ρευστοποιήσουμε». Την άποψη αυτή διατυπώνουν και επισήμως οι χρηματιστές που μιλάνε στο «R», θεωρώντας ότι αυτό είναι το αντίδοτο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά. Αυτά, την στιγμή που στις αγορές κυκλοφορούν φήμες ότι μετά την BNP Paribas την Πέμπτη, άλλος ένας μεγάλος ξένος οίκος που κατά καιρούς περιλαμβάνει στις αναλύσεις του και ελληνικές μετοχές πρόκειται να παγώσει δύο δικά του fund που έχουν έκθεση στην αγορά των subprime.

Η άποψη που εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς είναι αφενός ότι «δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το βάθος του προβλήματος της πιστωτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες» και για τους «εραστές»  της τεχνικής ανάλυσης, τα επίπεδα των 4.750 μονάδων, αποτελούν πλέον την αντίσταση του γενικού δείκτη του Χ.Α. και όχι την στήριξη μέχρι την Παρασκευή πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ο γνωστός αναλυτής από την Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος εκφράζει την άποψη ότι, «βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου. Δεν έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος της πιστωτικής κρίσης που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αγορές. Πλην όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν ίδιους κινδύνους που να δικαιολογούν την κατάρρευση. Από την εικόνα που υπάρχει με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα, η κατάρρευση δεν δικαιολογείται". 

Ο κ. Βέργος δεν διστάζει να διατυπώσει την άποψή του ότι η αγορά μας είναι πιθανό να πραγματοποιήσει χαμηλό στα επίπεδα των 4.200 με 4.300 μονάδες. Και μάλιστα άμεσα, μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Θα προηγηθεί όμως, θεωρεί, μία αντίδραση μέχρι τα επίπεδα των 4.750 μονάδων για να καλυφθεί το κενό που άνοιξε με το άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Θετική άποψη για την αγορά έχει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Βασ. Βλασταράκης.
«Βλέπουμε να ολοκληρώνεται μιά καλή διόρθωση σε μία καλή χρονικά συγκυρία, αφού «δένει» με την θερινή ραστώνη και την εποχικότητα των αγορών. Δεν υπάρχει συστεμικό πρόβλημα. Οι αγορές θα ξαναβρούν τους ρυθμούς τους και ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και πάλι αγοραστικές ευκαιρίες».

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ,κρίνει ότι η επενδυτική στρατηγική, διαρθρώνεται μέρα με τη μέρα. «Η κατάσταση στις αγορές και το Χ.Α. παραμένει θολή. Δύσκολο να ξέρουμε σε ποια επίπεδα βρίσκεται ο πάτος». Σε ό,τι δε αφορά στην επενδυτική στρατηγική στρατηγική, ‘η άποψή μου είναι ότι απαιτούνται ρευστότητα και αναμονή. Αν κερδίζουμε κάτι, καλό είναι να πουλήσουμε και να κατοχυρώσουμε ρευστότητα».
 
Ο κ. Χρυσοχοϊδης εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι ο μεγαλύτερος όγκος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 9στον 40άρη όπως είπε) οφείλεται στο κλείσιμο θέσεων από margin.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.