ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η διόρθωση δίνει ευκαιρίες για αγορές»

19:52 - 13 Αυγ 2007 | Συνεντεύξεις
«Η διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια και την Ελλάδα ίσως και να συνεχιστεί, αλλά πλέον τα περιθώρια υποχώρησης έχουν στενέψει σημαντικά και σε αυτά τα επίπεδα οι μετοχές καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικές για αγορά», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «R» ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Global Market κ. Γιώργος Κοφινάκος.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια πρωτόγνωρη ρευστότητα (flow of liquidity) στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τροφοδοτούμενη από ισχυρή παγκόσμια οικονομική απόδοση, συσσώρευση πετροδολάρια και συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ασίας, καθώς και την έκρηξη εναλλακτικών μέσων επένδυσης όπως τα private equity και hedge funds, εταιρείες, ανεξαρτήτου πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια χρηματοδότηση σχεδίων επέκτασης και ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Κοφινάκος και προσθέτει «παρόλα αυτά η έντονη διακύμανση τιμών και αντιστροφή στις πιστωτικές αγορές, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δυνατότητα χρηματοδότησης».

Τα παρόντα οικονομικά στοιχεία είναι υγιή.Ιστορικά παγκοσμίως η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) παγκοσμίως είναι ισχυρή.

Σύμφωνα με τον κ. Κοφινάκο, «οι νέοι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν αλλάξει την δυναμική της ρευστότητας.Οι επενδυτικές στρατηγικές συναλλαγής των hedge funds που χρησιμοποιούν μόχλευση έχουν βοηθήσει στην ρευστότητα της αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρείες θα πρέπει να καθορίζουν την χρηματοοικονομική στρατηγική τους ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκείς πιστοληπτικέςαλλαγές της αγοράς.Ένας αριθμός από χρηματοοικονομικά εργαλεία και στρατηγικές χρηματοδότησης εταιρειών βοηθούν τις εταιρείες να ανταποκριθούν στην σύγχρονη δυναμική της αγοράς.Το εύρος τους καλύπτει:

  •  Επαναπροσδιορισμός χρηματοοικονομικών δεικτών μόχλευσης
  •  Στρατηγική διαχείρισης υποχρεώσεων για την αύξηση της λήξης της πίστωσης, και επέκταση της λήξης των υποχρεώσεων,εξασφάλιση επιτοκίων ή ευκαιριακή επαναγορά χρέους
  •  Κάλυψη σε τοπικές χρηματοδοτικές αγορές ανά την υφήλιο οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο
  •  Η χρήση τιτλοποίησης
  •  Μεγαλύτερη χρήση της επαναγοράς ιδίων μετοχών απ’ ότι μερισμάτων εξαρτημένο από τους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας
  •  Νέα μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση κινδύνου

Οι αναταραχές στην αγορά δημιουργούν ευκαιρίες.Οι ανακατατάξεις στην αγορά είναι μια ευκαιρία για εταιρείες με καλή κεφαλαιοποίηση να διευρύνουν την θέση τους στην αγορά βασιζόμενες σε υγιή χρηματοοικονομικά αποτελέσματα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Citigroup Global Market επσημαίνει ότι «ένας αριθμός από δυνάμεις αγορών δρουν σήμερα οι οποίες πιθανότατα θα έχουν έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ρευστότητα.Όπως είναι τα υγιή παγκόσμια οικονομικά στοιχεία,δυνατές εναλλακτικές πηγές κεφαλαίου από πετροδολλάρια και κεφάλαια που επενδύουν σε εθνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους και μια αυξημένη ενοποίηση του ρίσκου στην αγορά.

Το συνολικό ρίσκο επαναχρηματοδότησης για εταιρείες του χρηματοοικονομικού δείκτη S&P 1500 είναι χαμηλότερο σήμερα απ’ οτι ήταν εδώ και 17 χρόνια, ποσοστά βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε κεφαλαιακή διάρθρωση έχουν μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.Μια παρόμοια τάση ισχύει και για μη-Αμερικάνικες εταιρείες. ’ρα παγκοσμίως τα εταιρικά ισοζύγια είναι πολύ καλύτερα για να αντέξουν μια ανακατάταξη στην αγορά.

Το γεγονός ότι η αγορά αλλάζει δυναμική σημαίνει οτι οι εταιρείες ίσως να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τα οικονομικά και στρατηγικά σχέδιά τους.

Απ την άλλη μεριά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η αρνητική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές κυμαίνεται πάνω από USD 100 δις τις τελευταίες εβδομάδες.Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι ανώτερες απ’ οτι στις πιστωτικές και καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν ενθαρρυντικές η περίοδος των κερδών έχει ξεπεράσει τα αναμενόμενα κέρδη.Οι αγορές κινούνται 6% κάτω από τα υψηλά τους έχοντας φτάσει μέχρι το 8%.Μέση διόρθωση φτάνει πρόσφατα το 7-10 % αλλά ο μέσος όρος τα τελευταία 25 χρόνια είναι γύρω στο 12%.Ίσως να συνεχιστεί αυτή η διόρθωση αλλά το κεντρικό θέμα παραμένει ότι αυτό είναι μια διόρθωση βασισμένη σε τεχνικές καταστάσεις της πιστωτικής αγοράς και τίποτα χειρότερο».

Οι στρατηγικές των μετοχών πρέπει να αποφεύγουν επενδύσεις με χρηματοοικονομική μόχλευση και να επενδύουν σε ανάπτυξη.

Υπά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.