ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lockdown: «Οδικός χάρτης» για άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης-Και στο βάθος... τουρισμός

22:56 - 27 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Lockdown: «Οδικός χάρτης» για άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης-Και στο βάθος... τουρισμός
Παρά το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο και το ΕΣΥ στο «κόκκινο», αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δίνονται από πολιτικούς και λοιμωξιολόγους για την επιστροφή στην κανονικότητα, που όπως όλα δείχνουν μπορεί να έρθει πιο νωρίς από ότι περίμεναν οι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία και τις ημερομηνίες κλειδιά, που θα μας επιτρέψουν το άνοιγμα του τρίπτυχου αγορά- σχολεία-εστίαση, για να ακολουθήσει και ο τουρισμός.

Πρώτον και κύριον, καθοριστικό ρόλο, φαίνεται ότι θα παίξουν τα self test, τα οποία θα περιορίσουν τον χειρότερο «εχθρό» στην μετάδοση της πανδημίας, δηλαδή τους ασυμπτωματικούς πολίτες, κάνοντας το άνοιγμα των λειτουργιών της κοινωνίας, να μοιάζει εφικτό.

Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα τεστ, στα οποία να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα, έγινε αναλυτική αναφορά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 26/3.

Το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τον ίδιο μήνα, φαίνεται ότι στο πλάνο της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και των σχολείων, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων ειδικών, αφού τόσο τα τεστ, όσο και ο ανοιξιάτικος καιρός που όλο και θα καλυτερεύει, είναι καλοί οιωνοί.

Λιανεμπόριο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές το λιανεμπόριο όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου και οι πιθανότερες ημερομηνίες για την πολυαναμενόμενη «ανάσα» της αγοράς, είναι είτε η 5η, είτε η 12η του μηνός.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας. Ωστόσο, πιθανότερες λύσεις είναι το click away και το click in shop. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του κανονικού ανοίγματος, με περιορισμών ατόμων ανά κατάστημα και χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τα ψώνια του καθενός.

Σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν στις 5 Απριλίου για τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου με βασική προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Εστίαση

Ο καιρός όμως, θα βοηθήσει και στο άνοιγμα της εστίασης, μετά από σχεδόν μισό χρόνο, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του ίδιου μήνα, δηλαδή του Απριλίου.

Φυσικά, η πανδημία θα επιτρέψει αρχικά το άνοιγμα τις εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμη και έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία των πολιτών μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού, θα ανέβει.

Τουρισμός

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης όμως, και αυτό που θα «σώσει» την κατάσταση της οικονομίας είναι ο τουρισμός. Από το φθινόπωρο ακόμα, γίνονται προσπάθειες για να ανοίξει ο τουρισμός όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από την μία το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη οι άμεσες επαφές με χώρες που έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς, όπως το Ισραήλ, προμηνύουν την «δίψα» της Ελλάδας για ξένους.

Εκείνοι πάντως, σύμφωνα με έρευνες ανυπομονούν να βιώσουν την ελληνική φιλοξενία και οι προσδοκίες είναι υψηλές.

Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία είπε πως ο τουρισμός ανοίγει στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο να σημειωθεί, ότι «οι Ισραηλινοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και με αρνητικό τεστ pcr τις τελευταίες 3 μέρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα», όπως τόνισε.

Ακόμα, γνωστοποίησε, ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού και ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν και να παραταθεί. «Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι» υποστήριξε.

Τέλος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

Ο χρόνος θα δείξει τι αποφάσεις θα παρθούν, όμως ένα είναι το σίγουρο, τουρισμός και κλειστή εστίαση και αγορά, δεν πάνε μαζί.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:00 - 27 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.