ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα διανέοσις: Οι απόψεις των Ελλήνων για εμβόλια και πανδημία

01:20 - 28 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Έρευνα διανέοσις: Οι απόψεις των Ελλήνων για εμβόλια και πανδημία
Αυξημένη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας καταγράφει έρευνα τις "Διανέοσις", η οποία πάντως, δείχνει πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως "τα χειρότερα πέρασαν". Θετικό σημάδι είναι επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει θετικά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητές, που δεν είναι λίγοι.

Καταρχάς να σημειώσουμε πως τα ευρήματα της διανέοσις δείχνουν "μοιρασμένες" απόψεις, σχετικά με την αντίληψη των πολιτών για τη γενικότερη πορεία της χώρας.

Επίσης, διχασμένο είναι το κοινό και για τη διαχείριση της πανδημίας, αν και αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι αρνητικές γνώμες.

Όσο για τα συναισθήματα των πολιτών είναι κυρίως αρνητικά με την πλειοψηφία να νιώθει αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγχος.

dian1

dian2

dian3

Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως "Τα δύσκολα έχουν περάσει". Υπάρχει βέβαια κι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 36.2% που βλέπει ακόμα χειρότερες μέρες σχετικά με την πανδημία.

dian4

Όπως είναι φυσικό η καθημερινότητα των πολιτών έχει αλλάξει σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας

dian6

Στο κεφάλαιο "εμβόλια" οι Έλληνες πολίτες φαίνεται να τα εμπιστεύονται, αν και όχι απόλυτα.

dian9

Βέβαια σχεδόν το 20% θεωρεί τον κορονοϊό "μια απλή ασθένεια" και αυτό θα φανεί και στα νούμερα που θα δούμε παρακάτω για τους εμβολιασμούς.

dian10

Αρχικά, να σημειώσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί την ανακάλυψη των εμβολίων θετική εξέλιξη.

dian12

Επίσης, φαίνεται πως και η σειρά με την οποία έχει επιλέξει να κάνει το κράτος τους εμβολιασμούς στους πολίτες (υγειονομικοί, ηλικιωμένοι ευπαθείς ομάδες), βρίσκει σύμφωνο τον περισσότερο κόσμο.

dian13

Ικανοποιημένη είναι επίσης η πλειοψηφία του κόσμου με το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

dian14

Το κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια πόσοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν με τους θετικούς να βρίσκονται συνολικά κοντά στο 70%. Υπάρχει βέβαια και ένα ξεκάθαρο 10% που δεν θέλει να εμβολιαστεί και ένα αντίστοιχο ποσοστό που "το σκέφτεται".

dian17

Βέβαια, και οι θετικοί στον εμβολιασμό δεν βιάζονται και δηλώνουν πως απλώς περιμένουν τη σειρά τους.

dian18

Όσο για τους αρνητές των εμβολίων έχουν αρκετές δικαιολογίες. Η βασικότερη είναι πως φοβούνται τις παρενέργειες. Δεύτερη πιο δημοφιλής δικαιολογία είναι ότι δεν πιστεύουν πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ενώ υπάρχουν  φυσικά και αυτοί που πιστεύουν ότι επειδή δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν.

dian19

Θετικές γνώμες, αλλά όχι συντριπτικά υπέρ έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

dian20

Όσο για το κρίσιμο ερώτημα του "πότε θα τελειώσει όλο αυτό", οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν πως αυτό δεν θα συμβεί εντός του 2021.

diantelos

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 28 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.