ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

21:13 - 30 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας
Μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες.

Την Τετάρτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αφού εξετάσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.

Στις 5 Απριλίου το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία ύστερα από αρνητικό self test το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου. Η πολιτική του «ακορντεόν» μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ό,τι ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.

Μετακινήσεις

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να επιτραπεί από αυτό το σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα self tests μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αποσυμπιέσουν σημαντικά το σύστημα υγείας που σήμερα βρίσκεται στο κόκκινο. 

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Η εκτίμηση των επιστημόνων, εκτίμηση που είναι σε γνώση της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 tests την ημέρα θα έχουμε από 8.000 έως 10.000 κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως ή Τρίτη όταν θα αρχίσουν τα tests. Επομένως, αυτός είναι ένας αριθμός, ο οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας, θα ξεχάσουμε τα σημερινά δεδομένα.

Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο, εδώ θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, θα έχει μέτρα αποσυμπίεσης. Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, σιγά σιγά θα ανοίξει και η εστίαση μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Πλέον θα δίνεται μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων και μεγαλύτερη στα ποιοτικά τους στοιχεία.

Ο αριθμός των tests θα είναι αρκετά μεγάλος, ενώ εκτιμάται ότι η μετάδοση θα είναι ήπια, λόγω της κίνησης σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμώξεων στο σύνολό της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργά το απόγευμα στη συνηθισμένη ώρα ή την Πέμπτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 30 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.