ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξι «μνηστήρες» για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

21:44 - 30 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Έξι «μνηστήρες» για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού
Στην τελική ευθεία έχει μπει ήδη η διαδικασία επιλογής της νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό, με τις οριστικές αποφάσεις να πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, σκληρές είναι οι «ναυμαχίες» που διεξάγονται ανάμεσα στους διεκδικητές της νέας φρεγάτας, οι οποίοι προς το παρόν είναι 6 συν 1.

Η «οροφή» του όλου προγράμματος είναι 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών, με την τεχνική τους υποστήριξη και την αναβάθμιση των τεσσάρων παλαιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων.

  • Οι Γάλλοι προτείνουν τις υπερσύγχρονες "ΜΠΕΛΑΡΑ", αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τον οπλισμό τους και την τεχνική υποστήριξη.
  • Oι Αμερικανοί προσφέρουν τις φρεγάτες MMSC και έχουν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ το κάθε πλοίο.
  • Οι Γερμανοί δίνουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ Α-200 ή τις Α-300 και δύο υποβρύχια 209 ή 214, με κόστος 4 με 6 δισ. ευρώ.
  • Οι Ολλανδοί προσφέρουν τις φρεγάτες SIGMA 11515 με κόστος περίπου 500 εκ. ευρώ το κάθε πλοίο,
  • οι Βρετανοί τις φρεγάτες ARROWHEAD140 με ακόμα μικρότερο κόστος, ενώ
  • οι Ισπανοί προσφέρουν τις φρεγάτες F110 Navantia.

Εκκρεμεί η επίσημη πρόταση των Ιταλών, οι οποίοι προσφέρουν τις φρεγάτες τύπου FREMM Bergamini.

Καμία χώρα, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι μεταχειρισμένα πλοία μπορεί να μας δώσει ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να μας παραδώσει τα νέα πλοία.

Το Πολεμικό Ναυτικό απαιτεί τουλάχιστον δύο μεγάλα πλοία με αντιαεροπορικές δυνατότητες. Οι αποφάσεις θα πρέπει πάντως να ληφθούν γρήγορα, καθώς η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα, μετά από 5 χρόνια από τη στιγμή που θα πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:11 - 30 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.