ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Prorata: Έξι στους δέκα θέλουν «χαλάρωση» των μέτρων

14:17 - 11 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Prorata: Έξι στους δέκα θέλουν «χαλάρωση» των μέτρων
Ως μάλλον ή σίγουρα αρνητική αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της χώρας 7 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Σφυγμού Απριλίου της Prorata που διεξήχθη πανελλαδικά σε δείγμα 1000 ατόμων κατά το διάστημα 31/03 – 06/04.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών απέναντι στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας είναι η απογοήτευση και ο θυμός.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61%) πιστεύει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν άμεσα, το 16% ότι θα πρέπει να παραταθούν, ενώ το 17% ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η Νέα Δημοκρατία αναχαιτίζει τη πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες στην πρόθεση ψήφου, σταθεροποιούμενη σε σχέση με την μέτρηση του Φεβρουαρίου στο 33%. Αντίστοιχη σταθεροποίηση καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ (24%) και το ΚΚΕ (4.5%), ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0.5% σημειώνουν το Κίνημα Αλλαγής (6.5%) και η Ελληνική Λύση (3%). Τέλος, το ΜεΡΑ 25 καταγράφει οριακή μείωση του ποσοστού του κατά 0.5%, ανιχνευόμενο στο 3%.

Το 63% αξιολογεί σίγουρα ή μάλλον αρνητικά τη συνολική διαχείριση της από την κυβέρνηση, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Νοεμβρίου. Αντίθετα, το 30% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα και ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (34%) δηλώνει αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πώς αξιολογείται το έργο των κομμάτων

Η ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται στο 36%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, του Κινήματος Αλλαγής στο 12%, του ΚΚΕ στο 15%, της Ελληνικής Λύσης στο 9% και του ΜεΡΑ στο 15%. Ο αρνητισμός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρείται σχετικά υψηλά, καθώς το 49% δηλώνει ότι θα ενοχλείτο περισσότερο αν τις επόμενες εκλογές κέρδιζε το κόμμα της Αριστεράς. Το 40% απάντησε πως θα το ενοχλούσε περισσότερο μια εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και το 11% δεν τοποθετήθηκε στο δίλημμα.

Συγκριτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκλαμβάνεται ως πιο αποτελεσματικός στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της χώρας, πιο ικανός να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας προσλαμβάνεται ως εκείνος που μπορεί να αφουγκραστεί καλύτερα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και ως εκείνος που μεταξύ των δύο αρχηγών είναι αυτός που συμβιβάζεται δυσκολότερα με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.