ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ηνίοχος

21:48 - 11 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Ξεκινά η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ηνίοχος
Ξεκινά από αύριο η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ηνίοχος. Συμμετέχουν πολλές χώρες με αρκετές δεκάδες μαχητικά που θα πετάξουν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Όλα έτοιμα για την Πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ηνίοχος που ξεκινά αύριο καθώς έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό η άφιξη του προσωπικού και των μέσων από τα ξένα κράτη που θα συμμετέχουν σε αυτήν, στην 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα.

Η άσκηση θα αποτελέσει και ένα μήνυμα ισχύος καθώς για τους σκοπούς της οι σύμμαχοι στέλνουν πολλές δεκάδες μαχητικών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Γαλλία θα συμμετάσχει με 16 μαχητικά

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), η Κύπρος (AW 139) και ο Καναδάς με κλιμάκιο κατάδειξης στόχων.

Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.

Αξίζει να επισημανθεί πως είναι από τις λίγες φορές που σε μια άσκηση συμμετέχουν ταυτόχρονα το Ισραήλ και αραβική χώρα και η Ελλάδα το κατάφερε με την σωστή στρατιωτική διπλωματία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega.

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ).

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Επιπρόσθετα στην Άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ με Δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.