ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δερμιτζάκης: Κρίσιμο το ποσοστό των εμβολιασμένων

10:21 - 30 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Δερμιτζάκης: Κρίσιμο το ποσοστό των εμβολιασμένων
Για το εμβόλιο κατά του κορονοΐού μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, στο Οpen, λέγοντας ότι είναι "πιο πιθανά τα χρόνια προβλήματα από κορονοϊό παρά από εμβόλιο".

"Από τη μία έχουμε τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης, στην οποία βοηθά και το καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός μπορεί να συγκρατήσει την μετάδοση. Οι εμβολιασμοί που θα έχουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν φτάνουν για να μας κρατήσουν για μεγάλο διάστημα" είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως το πισωγύρισμα που είδαμε πέρυσι το φθινόπωρο "αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση και με ακόμη μεγαλύτερη ο εμβολιασμός. Επειδή άνοιξαν σχεδόν σε όλες τις ηλικίες οι εμβολιασμοί, βλέπουμε ότι καλώς πηγαίνουν και το κάνουν. Θα πρέπει να πείσουμε κι αυτούς που δεν πηγαίνουν. Αν φτάσουμε σε ένα 40% - 50% δεν θα φτάσει μέχρι τέλος Ιουνίου, θα μας φτάσει για το καλοκαίρι, όμως δεν θα μας πάει παραπέρα.

Άρα, θέλουμε πολύ μεγάλη ένταση από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, να εμβολιάσουμε τουλάχιστον ένα 25% ακόμα μέχρι τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια να εξηγήσουμε σ' αυτούς που δεν πηγαίνουν γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να εμβολιαστούμε με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για να χτιστεί η ανοσία της κοινωνίας".

Για το γεγονός ότι ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer, o καθηγητής εξήγησε ότι είναι ασφαλείς όσοι θα έχουν εμβολιαστεί, αλλά λόγω της μετάλλαξης, θα πρέπει να εμβολιαστούμε για να καλύψουμε το στέλεχος εκείνο που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί να προκύψουν στελέχη που να ξεφεύγουν κατά μέρος, γιατί εντελώς αποκλείεται να ξεφύγουν, από την προστασία από το εμβόλιο και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε το νέο στέλεχος στην ανοσία που έχουμε κι όχι να το κάνουμε γιατί δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει".

Τελευταία τροποποίηση στις 11:12 - 30 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.