ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Τρεις οικισμοί κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα

15:19 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Τρεις οικισμοί κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα
Καταστροφικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Κορινθία και την Αττική, με το μέλλον να είναι αβέβαιο για το οικοσύστημα της περιοχής, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας – ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση των δασών και στα αντιπλημμυρικά μέτρα. Μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση, καθώς πρόκειται για την καταστροφικότερη πυρκαγιά της 10ετίας.

«Να έχουμε το νου μας ότι τουλάχιστον τρεις οικισμοί, αν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε και πρόσθεσε πως χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις με έργα που θα υποβοηθήσουν τη φύση.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με αφανισμό του δάσους στην Κινέτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Αλεποχώρι, το βόρειο τμήμα των Γερανίων. Τα Γεράνια το 2018 ουσιαστικά κάηκαν στο νότιο τμήμα και τώρα κάηκαν στο βόρειο τμήμα. Έχουμε να κάνουμε με μια σταδιακή αποψίλωση και καταστροφή των δασών σε ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό σύστημα που είναι η Αττική στα όρια της. Δεν έχει άλλη δυνατότητα να χάσει πνεύμονες οξυγόνου», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλαπλές επιπτώσεις σε ένα σύστημα που είναι ο ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος. Για τρίτη φορά φέτος επιβεβαιώνουμε την κλιματική κρίση. Μια κρίση που επιβεβαιώνεται από τη συνύπαρξη γεωδυναμικών φαινομένων με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές και να κάνουν ένα εκρηκτικό σύνολο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.