ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας

15:11 - 09 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας
Ως συνταγματική και νόμιμη χαρακτηρίστηκε από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη, η ενδεχόμενη απαγόρευση εργοδοτών σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους να εισέλθουν στο χώρο εργασίας τους.

Ο καθηγητής μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» σήμερα (9/6) υπογράμμισε πως «είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της δημόσιας Υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Ειδικών».

Βέβαια, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του με τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει τη δυνατότητα μια επιχείρηση να απολύει έναν εργαζόμενο επειδή δεν εμβολιάστηκε. «Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο», τόνισε, υποστηρίζοντας πώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως η μετάθεση των ανεμβολίαστων σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού. Αντίθετα, όπως ανέφερε, η υποχρέωση εμβολιασμού, μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου.

Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται σε συνταγματικά πλαίσια.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι θα είναι νόμιμη ενδεχόμενη απόφαση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Νομιμοποιείται να θέσει τέτοιον περιορισμό, καθώς αφορά προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της φήμης της επιχείρησης, καθώς και προστασίας και των υπολοίπων πελατών», τόνισε, καθώς η αποτροπή μετάδοσης του φονικού ιού δικαιολογεί απολύτως την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε καταστήματα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες.

Ενώ, συμπλήρωσε ότι εάν τον χειμώνα κάποιος επιχειρηματίας αναρτήσει σχετική ταμπέλα στην είσοδο του καταστήματός του, αυτό θα είναι μια «συνταγματικώς ορθή πρωτοβουλία», αρκεί να αναγράφεται ευκρινώς ότι πρόκειται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η προστασία της δημόσιας Υγείας προέχει έναντι άλλων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.