ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

08:00 - 10 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
«Παραλύει» ολόκληρη η χώρα σήμερα (10/6) καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται για το επιβατικό κοινό στην Αθήνα, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η κίνηση θα είναι αυξημένη.

«Χειρόφρενο» θα τραβήξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00, λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν ως τις 20:00.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στον ΟΣΕ έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Μπορεί το πρωτοδικείο Πειραιά να έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία της ΠΝΟ, ωστόσο τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρησή της στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, απευθύνουν επίσης κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Η αντίδραση της ΓΣΕΕ

«Προκλητική» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κάνει δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Εφοπλιστών και απαγορεύει τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, για ένα «ισχυρό ράπισμα στη Δημοκρατία, μια επικίνδυνη σελίδα για τη δικαιοσύνη και πρωτοφανή πρόκληση για τα συνδικάτα».

«Μια απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και νομικά ενέργεια των Εφοπλιστών της Ακτοπλοΐας, βρήκε ευήκοα ώτα στη δικαιοσύνη, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα την αφήσει αναπάντητη. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία προστατεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, αναγνωρίζεται ρητά και από το Ελληνικό Σύνταγμα ως δικαίωμα με συλλογική και ατομική διάσταση για την προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής ελευθερίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, όπως τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με την 24ωρη απεργία της, καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας ανεξαιρέτως, όλες τις οργανώσεις-μέλη της -και ως εκ τούτου την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα ναυτεργατικά σωματεία- και καλεί τους Ναυτικούς της χώρας να απεργήσουν κανονικά.

Απεργία στα ΜΜΕ 

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ. Παράλληλα, τα ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό.

Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής εκτελούν δρομολόγια σε 31 περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν τα υπεραστικά δρομολόγια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.