ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί- «Χτίζεται» ταχύτατα το τείχος ανοσίας

12:37 - 21 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Με «όχημα» τους μαζικούς εμβολιασμούς και το τείχος ανοσίας, Πολιτεία και ειδικοί επιστήμονες σχεδιάζουν με προσεκτικά βήματα την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρα εμφανίζεται βελτιωμένη και στο τραπέζι έχουν πέσει μια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Το τείχος ανοσίας «χτίζεται» ταχύτατα, με τους εμβολιασμούς να σπάνε καθημερινά το «φράγμα» των 100.000.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς. Είμαστε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και είναι συνεχές αυτό το νούμερο για αρκετό διάστημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, τον Ιούλιο, θα έχουμε μία διαφορετική εικόνα για τη χώρα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται.

Με την πρώτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 4.500.000 συνάνθρωποί μας, ενώ άλλοι 3.200.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Την Κυριακή είχαμε 62.000 εμβολιασμούς. Έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην του περιορισμού για τος κάτω των 60 ετών γι το εμβόλιο της AstraZeneca. Εμβολιασμοί γίνονται και σήμερα. Πάνω από 100.000 νέοι έως 24 ετών δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό. Ήδη προστίθενται συνεχώς ευρωπαϊκές χώρες στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και τους συνοριακούς ελέγχους. Για εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες η βεβαίωση του πιστοποιητικού που θα αναγνωρίζει τον πλήρη εμβολιασμό τους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι: «Στο επόμενο χρονικό διάστημα – γύρω στις 15 Ιουλίου – η επιτροπή πιστεύω θα αποφασίσει να μην φοράμε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και αυτό θα ισχύσει για όλους. Φαίνεται ότι από την ινδική μετάλλαξη υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με τα περιστατικά. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca είναι καλή, όσοι νόσησαν ήταν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, όσο γίνεται περισσότερο. Για το υγειονομικό προσωπικό ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός».

Eξαιρετικά μικρή είναι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος: «Η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια είναι εξαιρετικά μικρή. Στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγράφει 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer».

Eπίσης ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως: «Οι φαρμακοποιοί συνδράμαμε με το κλείσιμο ραντεβού για τους εμβολιασμένους. Τα φαρμακεία και την επόμενη μέρα θα είναι κοντά στους πολίτες. Από 1η Ιουλίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν self test στους δικαιούχους».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.