ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AstraZeneca - Επιμένει η Επιτροπή: Δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο

18:36 - 22 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
AstraZeneca - Επιμένει η Επιτροπή: Δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca, θα κάνουν με το ίδιο και τη δεύτερη.

Ειδικά για το AstraZeneca τόνισε ότι στις 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ γίνεται η σύσταση να χορηγηθεί και η β’ δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών με ιστορικό από το οποίο προκύπτει κίνδυνος θρομβώσεων η κ. Θεοδωρίδου θύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό αφορά μόνο περιπτώσεις πολιτών με ιστορικό θρομβώσεων και κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον γιατρό τους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί μία ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αν θα χρειαστεί θα καθοριστεί από μελέτες. Προς το παρόν, η ανοσία με τις δύο δόσεις φαίνεται ότι κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.