ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων:Να απέχουν από παρεμβάσεις στα ΜΜΕ οι ψυχολόγοι

09:20 - 25 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων:Να απέχουν από παρεμβάσεις στα ΜΜΕ οι ψυχολόγοι
«Να απέχουν από παρεμβάσεις στα ΜΜΕ σχετικά με το “ψυχολογικό προφίλ” των δραστών ή των θυμάτων, που απασχολούν κατά καιρούς την επικαιρότητα και ιδιαίτερα όταν δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι ανακριτικές και δικαστικές διαστάσεις των υποθέσεων» παροτρύνει τους ψυχολόγους της χώρας ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι κάθε αντίστοιχη ενέργεια παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Παράλληλα, ο Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους «επαγγελματίες» οι οποίοι το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές διατυπώνοντας απόψεις και μη επιβεβαιωμένες γνωματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου τύπου αυθαίρετες εικασίες πιθαν΄ς να επισύρουν ποινικές ευθύνες καθώς οι ψυχολόγοι «δεν έχουν ίδια προσωπική εμπειρία με τον δράστη ή το θύμα, μέσω συνεντεύξεων, δεν τους έχει δοθεί άδεια από τους ίδιους (δράστη / θύμα) ή από τις αρχές να προβούν σε Ψυχολογική Αξιολόγηση, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, οι εικασίες τους δεν βασίζονται σε τεκμηριωμένα κριτήρια επί του συγκεκριμένου ατόμου, όπως αυτά μπορούν να προκύψουν από την Ψυχολογική Αξιολόγηση, μέσω επιστημονικά έγκυρων δοκιμασιών (τεστ), όπως, άλλωστε, προβλέπει ο ν. 991/79, αρθ. 1 για το έργο του Ψυχολόγου».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένα άτομα τοποθετούνται σε διάφορες εκπομπές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσον αφορά με το ψυχολογικό προφίλ του γυναικοκτόνου της Κάρολαϊν Κράουτς, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, με την ιδιότητα του ψυχολόγου, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθιστούν δόκιμη την οποιαδήποτε γνωμάτευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.