ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών η μετάλλαξη Δέλτα-«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους

22:44 - 25 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών η μετάλλαξη Δέλτα-«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους
Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η υψηλή μεταδοτικότητα είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19.

Για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα τοποθετήθηκε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».

Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει έως το τέλος Αυγούστου

Για τη μετάλλαξη Δέλτα μίλησε στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσος εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μόσιαλος: Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη Δέλτα

«Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Μόνον στους εξωτερικούς όπου η μετάδοση είναι 18-20% μικρότερη», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα εκτίμησε ότι θα επικρατήσει στον Ευρώπη σε ποσοστό 90%, υπογράμμισε  ότι μεταδίδεται ταχύτερα από την βρετανική και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία. Για τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες αλλά εκτίμησε ότι ως «αδελφάκια» των Pfizer και AstraZeneca  θα έχουν κάλυψη πάνω από 90%.

Ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πρέπει να φτάσουν το 80% προκειμένου να αποφύγουμε το 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο. Ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.

Ακόμη, επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ, τους τελευταίους 2 μήνες, το 99,9% των νέων κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι όπως και το 99,2% των θανούντων.

Συρίγος: Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί

Πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος αναφερόμενος εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια. «Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα . Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολιαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί επικράτησης αυτού του στελέχους στην χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος ανέφερε πως τα επιδημιολογικά μοντέλα από χώρες όπως Ισραήλ και Βρετανία που είναι πιο προχωρημένοι στην Ε.Ε όσον αφορά τον εμβολιασμό δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα πιθανότητα να προκύψει από αυτό το στέλεχος. «Άρα είναι λόγος για να ανησυχούμε για την δημόσια υγεία».

Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:31 - 25 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.