ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Self test τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους-Τα υπόλοιπα νέα μέτρα

07:59 - 28 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Self test τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους-Τα υπόλοιπα νέα μέτρα
Αίρεται από σήμερα (28/6) η υποχρέωση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών να κάνουν self test προκειμένου να προσέλθουν στους χώρους εργασίας τους.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν, μετά την παρέλευση 15 ημερών από την τελευταία δόση, να προσέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν την υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από την υποχρέωση διενέργειας self test αφορά όσους έχουν ολοκληρώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα τη δεύτερη δόση των εμβολίων των Pfizer, Moderna και AstraZeneca ή τη μονή δόση του σκευάσματος της Johnson & Johnson.

Ομοίως της υποχρέωσης για διενέργεια self test εξαιρούνται από τις 28 Ιουνίου και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια.

Για την επιβεβαίωση του εμβολιασμού αρκεί το σχετικό πιστοποιητικό που είναι διαθέσιμο για έκδοση από την ιστοσελίδα www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.

Η υποχρέωση για τη διενέργεια self test παραμένει για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Συνεχίζεται η διάθεση των self test μέσω φαρμακείων

Όσοι δικαιούνται self test θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self test από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) επιβεβαίωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αλλά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οι φαρμακοποιοί πρότειναν να δοθούν στους δικαιούχους 4 τεστ τον Ιούλιο και 4 τον Αύγουστο. Παράλληλα, έθεσαν ως προϋπόθεση τα 4 τεστ να δίνονται μαζικά στους δικαιούχους για να μην δημιουργείται συνωστισμός στα φαρμακεία.

Η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία της Αττικής θα ξεκινήσει και πάλι από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο εκλέκτορας του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Κακονίκος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Πέραν της άρσης της υποχρέωσης της διενέργειας self test για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους, από σήμερα ισχύουν, επίσης, τα ακόλουθα:

- Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew)

- Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι στα 10 άτομα

- Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις που θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους

- Στις οργανωμένες πλαζ επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.