ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλια: Η μείξη AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση

08:42 - 29 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Εμβόλια: Η μείξη AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση
Η ανάμειξη δόσεων εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά της Covid-19 δημιουργεί μια ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε πως ένα μικτό πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγήθηκε μια δόση του Pfizer και ακολούθησε μια δόση του AstraZeneca -και αντίστροφα- είχε ως αποτέλεσμα υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων κατά της Covid-19 όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνταν με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η σειρά των εμβολίων επηρέασε το αποτέλεσμα. Έτσι, μια δόση του AstraZeneca και ακολούθως μια του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών αντισωμάτων και T-λεμφοκύτταρα απ’ ότι μια δόση του Pfizer και ακολούθως μια δόση του AstraZeneca.

Και οι δυο μείξεις απέφεραν περισσότερα αντισώματα απ’ ότι δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η καλύτερη αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων προήλθε από μια δόση AstraZeneca και ακολούθως μια δόση Pfizer και η υψηλότερη αντίδραση αντισωμάτων από δυο δόσεις Pfizer.

«Αυτό υποστηρίζει την ευελιξία στη χρήση αυτών των προγραμμάτων, όπου το απαιτούν οι τοπικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης που ηγήθηκε της μελέτης, Μάθιου Σνέιπ. «Αυτό δίνει σε όλους επιλογές», είπε.

Να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το διάστημα έως και 10 μήνες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της AstraZeneca βελτίωσε την ανοσοαπόκριση ακόμη περισσότερο. Τα αποτελέσματα της μελέτης των μεικτών δόσεων με χορήγηση σε διάστημα 12 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα «μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Σνέιπ κατά την ενημέρωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 29 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.