ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο τοπίο στη διασκέδαση- Αμιγείς και μικτοί χώροι-Δεδομένα και αντιδράσεις

08:42 - 30 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Νέο τοπίο στη διασκέδαση- Αμιγείς και μικτοί χώροι-Δεδομένα και αντιδράσεις
Οι αμιγείς και οι μικτοί χώροι μπαίνουν στις ζωές μας από την Ιούλιου. Χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας με δύο επιλογές. Είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μεικτούς, αλλά με απαιτούμενο αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η απόφαση της κυβέρνησης. Να ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες (κλειστούς χώρους εστίασης, συναυλίες, θέατρα, γήπεδα), αλλά με ένα νέο... υβριδικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι χώροι συναθροίσεων των πολιτών χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι τέσσερις κατηγορίες χώρων συναθροίσεων:

  1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)- Από 1/7
  2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)- Από 15/7
  3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)- Από 15/7
  4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα- Από 15/7

Πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα αρχίσουν την λειτουργία τους την 1η Ιουλίου ενώ οι κλειστοί χώροι κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου. Για τους αμιγείς χώρους με εμβολιασμένους και νοσήσαντες η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Στους μικτούς χώρους η πληρότητα θα ανέρχεται μόλις στο 25% ενώ θα είναι υποχρεωτικό προηγούμενο αρνητικό rapid τεστ για τους μη εμβολιασμένους.

Επισημαίνεται ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τους αμιγείς χώρους κέντρων διασκέδασης θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ οι νοσήσαντες θα πρέπει να έχουν περάσει κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

metra-648_2

Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, θα λειτουργούν -πλέον- με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους μόνο με εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι  μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Αντιδράσεις

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ιδιαίτερα στην εστίαση υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς επιχειρηματίες θεωρούν πως η κυβέρνηση τους...πετάει το μπαλάκι για να αποφασίσουν ποιους πολίτες θα δέχονται στα μαγαζιά τους και ακόμα περισσότερο αντιδρούν γιατί υπογραμμίζουν πως δεν είναι στη δικαιοδοσία τους να ελέγχουν τα χαρτιά των πελατών τους για να διαπιστώσουν αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν κάνει τεστ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.