ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015

09:47 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015
Για το θέμα της οικονομικής απάτης, που ζημίωσε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 5.000.000 ευρώ, μίλησε την Παρασκευή στην ΕΡΤ η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

«Πραγματικά υπήρχε σε όλη την Αττική, ανά διαμερίσματα, ένα μεγάλο κύκλωμα ιατρών που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό σε ασθενείς που είτε δεν τους είχαν εξετάσει ποτέ, είτε τα υλικά που συνταγογραφούσαν δεν είχαν καμία σχέση με την πάθησή τους».

Η κ. Καρποδίνη επεσήμανε ότι το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μέσα από τη διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής μιας δαπάνης καθώς ο ΕΟΠΥΥ διενεργεί ελέγχους. «Όταν βλέπουμε να εκτινάσσονται κάποιες δαπάνες και τα ΑΜΚΑ κάποιων ιατρών να ξεπερνάνε τον μέσο όρο της συνταγογράφησης τότε χτυπάνε καμπανάκια. Γίνεται ιατρικός έλεγχος, ελέγχεται η σκοπιμότητα της παροχής, προβαίνουμε σε περικοπές κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης και παραπέμπουμε αυτές τις περιπτώσεις στον ελεγκτικό μας μηχανισμό για περαιτέρω ελέγχους. Εκεί αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν τον ιατρό και δήλωσαν ότι ουδέποτε έχουν παραλάβει τα υλικά αυτά».

Σύμφωνα με την ίδια «οι εταιρείες παρείχαν στους ιατρούς καταλόγους με ΑΜΚΑ ασθενών από μονάδες ηλικιωμένων, οι ιατροί συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα υγειονομικά υλικά και στη συνέχεια εκτελούσαν τις συνταγές σε δικές τους εγκαταστάσεις. Ήταν οι ίδιοι πάροχοι και υπέβαλαν τις δαπάνες αυτές προς αποζημίωση στον οργανισμό. Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015».

Όπως υπογράμμισε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, ήταν μεγάλη επιτυχία ότι εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απάτης αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο κύκλωμα εμπλεκομένων: «ο Οργανισμός έκανε περικοπές. Έβαλε πρόστιμα στους γιατρούς, αλλά δεν μπορούσε να διερευνήσει περαιτέρω τη διασύνδεση στην υπόθεση αυτή. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία που μετά από σημαντική έρευνα κατάφερε να εξιχνιάσει η ελληνική αστυνομία». Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη οι εμπλεκόμενοι ιατρoί εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.