ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών-Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

18:28 - 05 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ξεκινά ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών-Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα (5/7).

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ένα «ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων».

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα κλείνουν τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 18 ετών, η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι βάσει μελέτης στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία λόγω Covid είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθης εποχική γρίπη.

«Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων», είπε και τόνισε: «Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών».

Η ίδια προανήγγειλε ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα, επισημαίνοντας ότι «είναι νωρίς για να χαρακτηριστεί ήπια» η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Υπογράμμισε ότι «τα ανεμβολίαστα άτομα απειλούνται περισσότερο». Συνέστησε δε τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για την μεγαλύτερη προστασία του καθενός. Πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη «Δέλτα»: Pfizer και Moderna στο 96%, AstraZeneca στο 92% και J&J στο 85%.

Ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα. 

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι από το πρωί έγιναν 74.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της μέρας, θα ξεπεράσουν τους 90.000, ενώ από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.780.000 εμβολιασμοί. 

Ήδη πάνω από 5.000.000 πολίτες έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47,7% του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πάνω από 4.000.000 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στον γενικό πληθυσμό και 45% επί του ενήλικου πληθυσμού. 

Στο μεταξύ, ξεκινά αύριο από την Κρήτη ένα επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. 

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια σημειώνοντας ότι για τα Moderna και Johnson&Johnson οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού για την επόμενη μέρα και για το Pfizer μετά από 3 μέρες. 

Τέλος, επισήμανε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες πάνω από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ενδεικτικά, σήμερα μέχρι τις 5 το απόγευμα, πάνω από 36.000 πολίτες προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 05 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.